Gemeente Haren

Contouren kapel op kloosterterrein Yesse teruggevonden

19/11/2010

Opgravingen Yesse

Afgelopen woensdag en donderdag vond er een vervolg plaats van de opgravingen op het kloosterterrein Yesse te Essen (Haren). Tijdens deze graafwerkzaamheden zijn onder meer de contouren van de kloosterkapel teruggevonden. Ook is langs de noordwand van deze kapel een gedeelte van het kloosterkerkhof aangetroffen. Verder zijn enkele bijzondere vondsten gedaan. Zo werd een zilveren munt, enig middeleeuws keukengerei en wellicht een eikenhouten dakpan gevonden. Binnen de grondvesten van de kapel werd ook een aanzet tot een bescheiden zuil gevonden. Tijdens de graafwerkzaamheden in juli van dit jaar werden al funderingsresten, muurresten en een aanzet tot een gracht gevonden. Die vondsten vormden voldoende aanleiding om nog enkele nieuwe sleuven te graven.

Het onderzoek vindt plaats op initiatief van de provincie Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Haren en Stichting Klooster Yesse. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Archeologisch onderzoeksbureau RAAP in samenwerking met de provinciaal archeoloog, Henny Groenendijk.

Groenendijk toonde zich opnieuw enthousiast over de vondsten. "Er zijn opnieuw veel gegevens boven water gekomen. Ik acht het volstrekt de moeite waard om ook volgend jaar nog vervolgonderzoek te doen." Tijdens het onderzoek van deze week is opnieuw bevestigd dat het Cisterciënzer nonnenklooster Yesse (1215-1594) destijds gebouwd is op al ontgonnen grond. Er zijn bewijzen gevonden van een oudere es onder en naast het kloosterterrein. Zoveel is wel duidelijk, dat het vervoer van en naar het klooster vooral via het water zal hebben plaatsgevonden. Vanuit het klooster was er via een schipsloot en een zijlmaar een aansluiting op de Hunze.

De contouren van de kapel wijzen op een gebouw van bescheiden afmetingen, zo'n 6½ meter breed. Er zijn bij de opgravingen deze week plavuizen aangetroffen en enige versierde stenen. De veronderstelling dat het klooster destijds ommuurd zou zijn, lijkt onwaarschijnlijk. De ruimte daarvoor lijkt te gering. Indien het gevonden eikenhouten plankje inderdaad een dakpan blijkt te zijn, dan is de vondst een bijzondere. "Tot op heden zijn er in Nederland slechts twee andere vondsten van soortgelijke houten dakpannen gedaan. Eentje in Utrecht en een in Nieuwe Schans. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of het om een dakpan gaat", aldus Groenendijk.

Begin volgend jaar zal Berry van Hoof, archeoloog van RAAP, in Haren een inleiding houden over de resultaten van de beide opgravingen.

Het bodemonderzoek is onderdeel van het Participatieproject Klooster Yesse. Dit project heeft als doel bewoners bij het (archeologische) verleden van hun woonplaats te betrekken en de archeologische waarde in kaart te brengen. Daarnaast richt het zich op de bescherming van de archeologische resten in de bodem. Dit is een verplichting volgens de wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz), die in 2007 van kracht is geworden. Deze wet houdt in dat er naar gestreefd wordt archeologische waardevolle resten zo veel mogelijk te behouden.

Nadat het onderzoek is afgerond, gaat de gemeente Haren aan de slag met een beheersplan voor het gebied. Dit gebeurt in samenspraak met de bewoners van het buurtschap. In het beheersplan wordt geregeld hoe de bewoners, de gemeente en andere gebruikers straks in gezamenlijke verantwoordelijkheid om zullen gaan met de archeologisch waardevolle resten in de bodem.