Tien jaar VandenEnde Foundation: Euro 115 miljoen investering in cultuur.

19/11/2010 13:00

d'jonge Hond

Tien jaar VandenEnde Foundation: Euro 115 miljoen investering in cultuur.

De VandenEnde Foundation, het particuliere cultuurfonds van Joop en Janine van den Ende viert zijn tienjarig bestaan met de feestelijke opening van het DeLaMar Theater en de publicatie van een jubileumboek met essays van onder meer Bas Heijne en Paul Schnabel.

Naast het vlaggenschipproject DeLaMar Theater in Amsterdam heeft de VandenEnde Foundation sinds zijn oprichting begin 2001, ruim 240 bijdragen toegekend voor in totaal Euro 115 miljoen. Bijdragen variërend van een beurs van Euro 500 voor deelname aan een vioolmasterclass tot Euro 6 miljoen voor de renovatie en nieuwbouw van het Stedelijk Museum Amsterdam.

In het ter gelegenheid van het tienjarig bestaan verschenen jubileumboek Kansen geven, tien jaar VandenEnde Foundation geeft Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, een overzicht van de traditie van cultuurmecenaat in Nederland. "In Nederland is voor de podiumkunsten de VandenEnde Foundation het belangrijkste voorbeeld van nieuw mecenaat," aldus Paul Schnabel.

Schrijver en essayist Bas Heijne benadrukt in zijn essay als bijzonderheid dat de VandenEnde Foundation de verschillende kunstuitingen nooit tegenover elkaar zet maar gewoon naast elkaar. Bas Heijne: "De VandenEnde Foundation maakt geen opzichtig onderscheid tussen hoge en lage cultuur. Een aanstormend goochelaar kan op evenveel steun rekenen als een talentvol danser."

"Wij beschouwen de activiteiten en initiatieven van de VandenEnde Foundation als een enorme verrijking van ons persoonlijk leven" aldus Joop en Janine van den Ende. Zij spreken de hoop uit dat hun voorbeeld meer navolging vindt: "Want bouwen aan cultuur is altijd een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid."

Het DeLaMar Theater in Amsterdam is de verwezenlijking van het idee voor een eigen kunsthuis, zoals dit door Joop en Janine van den Ende bij de oprichting van de VandenEnde Foundation werd geformuleerd. Het theater presenteert niet alleen een grote variëteit aan hoogwaardige theatervoorstellingen voor een breed publiek, maar ook een bijzondere, door Janine van den Ende samengestelde fotografiecollectie van toonaangevende Nederlandse en buitenlandse fotografen. Het DeLaMar Theater wil daarmee een in alle opzichten toegankelijk kunsthuis zijn dat model staat voor de breedte van de VandenEnde Foundation.