Nico Zwarthoed wint prijs "Brabantse ondernemer met sociaal hart"

19/11/2010 13:20

BESO, Brabants Expertisecentrum Socialer Ondernemen

Tilburg - Nico Zwarthoed Salades BV is tijdens een geanimeerde prijsuitreiking op 18 november 2010 verkozen tot 'Brabantse ondernemer met sociaal hart 2010'. Deze prijs van 5.000 euro, die wordt uitgereikt door BESO, het Brabants expertisecentrum socialer ondernemen, is bedoeld voor een ondernemer die mensen aanneemt met een beperkte productiviteit zonder daarbij de zakelijke belangen uit het oog te verliezen.

De andere finalisten waren Lips Textielservice uit Tilburg, en Gascogne Groep uit Eindhoven, beide bedrijven die al jarenlang met veel succes mensen vanuit de bijstand de kans geven om weer in het normale arbeidsproces te komen.

Volgens de jury, bestaande uit Bert van Dijk, vice-voorzitter BZW, Ton van der Bruggen, projectleider 'toonaangevende werkgevers' en Daniëlle van Gestel, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, was de keuze moeilijk. Alle drie de finalisten lieten zien dat zakelijk ondernemen heel goed samen kan gaan met een sociale insteek. Zoals juryvoorzitter Van Dijk opmerkte: "Het was een bijna onmogelijke opgave: de overtuiging en bevlogenheid waarmee deze ondernemers hun business runnen en tegelijkertijd al jarenlang mensen met een beperking in dienst nemen strekt tot voorbeeld voor andere ondernemers. Zo bezien verdienen ze alle drie de prijs. Er is er echter één bij die mensen met een beperking niet alleen in dienst neemt, maar ook houdt, en dat in de wetenschap dat deze medewerkers nooit zonder enige vorm van begeleiding kunnen: Nico Zwarthoed."

Nico Zwarthoed, die al jarenlang continu mensen in dienst heeft die een (mentale) beperking hebben, vertelde: "36 jaar geleden nam ik voor het eerst een jongen in dienst die volgens zijn begeleiders in het internaat waar hij woonde niets kon. Hij heeft 26 jaar bij me gewerkt. Natuurlijk moet je bedrijf onder de streep rendement opleveren, maar dat wil niet zeggen dat je niks kunt met mensen met een beperking. Sterker nog, je wilt niet weten hoe betrouwbaar en gemotiveerd deze medewerkers zijn".

BESO ondersteunt werkgevers die overwegen om mensen in dienst te nemen die (nog) niet volledig productief zijn. Daarbij gaat het om advisering, maar ook praktische begeleiding bij het zoeken naar de kanalen om personeel te vinden en om het aanvragen van (loonkosten)subsidies.