Rijksoverheid


Reactie Bace Academy m.b.t. besteding KBB gelden

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft met de brief van 30 september 2010, kenmerk 2010D37397, verzocht om een reactie op de ingekomen brief van Bace Academy over de besteding van gelden door Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB's). Hierbij zend ik u de gevraagde reactie.

Allereerst wil ik opmerken dat er al meerdere contacten zijn geweest tussen OCW en de directeur van Bace Academy, de heer Van Luxemburg, zowel schriftelijk als telefonisch en per e$mail. De heer van Luxemburg heeft ook eerder bij de vaste commissie voor OCW vragen gesteld en is geïnformeerd over het antwoord dat aan de commissie is gegeven met mijn brief van 4 november 2009, kenmerk BVE/Stelsel/165116. Ik deel de mening niet dat er vanuit het departement onvoldoende open zou zijn gehandeld jegens Bace Academy.

Hieronder ga ik in op de vier inhoudelijke vragen. Voordat ik dat doe, wil ik wel erop wijzen dat er een onderscheid gemaakt dient te worden tussen de Vakopleiding Transport & Logistiek VTL Nederland B.V. (een commerciële, met private middelen gefinancierde organisatie) en de Stichting Kenniscentrum Beroepsopleidingen Transport & Logistiek, een kenniscentrum als bedoeld in de Wet educatie en beroepsonderwijs. In de brief van de Bace Academy wordt dit onderscheid in onvoldoende mate gemaakt.

Bezoldiging directeur Kenniscentrum
In de eerste plaats wordt in de brief gevraagd wat de regels zijn voor het salaris van een directeur van een KBB. Hiervoor geldt op grond van artikel 5a.4, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB het maximum van schaal 18 van Bijlage 1A van het Kaderbesluit rechtspositie BVE, zoals dat luidde op 30 juni 2003. Dit bedrag is in de navolgende cao's, die voornoemd Kaderbesluit hebben opgevolgd, nog enigszins verhoogd.

De momenteel geldende cao voor de Kenniscentra bevat voor zover mij bekend geen gestandaardiseerde salaristabellen voor de directeur. De CAO BVE kent wel een maximum, namelijk ¤ 8.347 bruto per maand, ingaande 1 februari 2009. Dit bedrag biedt een handvat voor de bezoldiging van de directeur van het Kenniscentrum maar niet voor de directeur van VTL Nederland B.V.

Rijnstraat 50
Den Haag
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
www.rijksoverheid.nl

Onze referentie
242561

Uw referentie
2010D37397

Pagina 1 van 3

Pagina 2 van 3

Datum

Onze referentie
242561

Uit het feit dat de bezoldiging van de directeur van het Kenniscentrum niet voorkomt in de jaarlijkse WOPT$rapportage van de minister van BZK mag worden afgeleid dat deze beneden die norm blijft. Aangezien de WOPT$norm (2009: ¤ 181.000) aanzienlijk lager ligt dan de Balkenendenorm (2009: ¤ 226.000) is er a fortiori geen strijd met die norm. Op de bezoldiging van de directeur van VTL Nederland B.V. is noch de WOPT$norm noch de Balkenendenorm van toepassing. Zijn salaris wordt immers niet uit publieke middelen gefinancierd.

In de brief wordt ook gewag gemaakt van een beroep dat is gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur. Dat verzoek was ingediend bij de Inspectie van het Onderwijs. Het verzoek is afgewezen. Betrokkene heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Het bezwaar zal naar verwachting voor het einde van het jaar zijn behandeld.

Inzicht in besteding van gelden
Ten tweede wil Bace Academy inzage in de wijze van besteding van gelden met name bij VTL. De briefschrijver kan daartoe de jaarverslagen van zowel het Kenniscentrum als van VTL Nederland B.V. raadplegen op en desgewenst downloaden van de website www.vtl.nl. Ik meen met een verwijzing daarnaar te kunnen volstaan.

Toezicht op de besteding van KBBgelden met name bij VTL In de derde plaats vraagt Bace Academy zich af op welke wijze het toezicht op de besteding van KBB$gelden in het algemeen en op die bij VTL in het bijzonder is geregeld. Het antwoord daarop is tweeledig. In de eerste plaats dient de jaarrekening vergezeld te gaan van een accountantsverklaring. De accountant dient bij zijn controle het Controleprotocol OCW in acht te nemen. Voorts houdt de Onderwijsinspectie toezicht op de wettelijke taken van het KBB. Dit toezicht vindt vooralsnog plaats op basis van een convenant tussen Onderwijsinspectie en Colo, de branchevereniging van KBB's (Staatscourant 25 april 2006, nr. 80, p 15). Momenteel ligt een wetsvoorstel voor in de Tweede Kamer om dit toezicht ook wettelijk te verankeren (Kamerstukken II, 2009/10, 32 193). Wat betreft het toezicht op VTL BV merk ik op dat deze organisatie noch binnen het bereik van de WEB, noch binnen het genoemde convenant valt en er geen wettelijke taken worden uitgevoerd in deze private rechtspersoon. Daarom wordt er dus geen publiek toezicht van de inspectie op deze bv uitgeoefend.

De instellingsaccountant heeft een goedkeurende verklaring gegeven bij de jaarrekening 2009 van het KBB T&L. Deze verklaring bevat ook een positief rechtmatigheidsoordeel ten aanzien van de besteding van publieke middelen. Ook bij onderzoek van de inspectie in 2010 is niet geconstateerd dat publieke middelen onrechtmatig zijn besteed.

Commerciële activiteiten Kenniscentra
De vierde vraag van Bace Academy betreft de vraag of een KBB zich ook op de commerciële markt mag begeven. Het antwoord daarop is: ja. KBB's mogen op grond van artikel 1.7.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs contractactiviteiten verrichten. Dit zijn werkzaamheden voor eigen rekening ten behoeve van derden. Deze contractactiviteiten mogen dus niet ten laste komen van de rijksbijdrage. Vanzelfsprekend dienen bij het verrichten van contractactiviteiten de mededingingsregels te worden nageleefd. De NMA heeft

Pagina 3 van 3

Datum

Onze referentie
242561

naar aanleiding van klachten terzake onderzoek ingesteld en geconcludeerd dat er geen aanwijzingen waren voor overtredingen van de Mededingingswet.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt$Vliegenthart