Gemeente Amsterdam stadsdeel West



Visitatiecommissie Wijkaanpak bezoekt stadsdeel West

19 november 2010
Op donderdag 18 november heeft de visitatiecommisie Wijkaanpak een bezoek gebracht aan stadsdeel West. Deze commissie, voorgezeten door Scief Houben, bereidt een doorstart van de Wijkaanpak voor. Tijdens het bezoek staat het thema 'economische ontwikkeling' in en rond de Jan Eversenstraat centraal. Dit vanwege de actualiteit en omdat ondanks alle inspanningen van winkeliers en stadsdeel er te veel winkels te lang leeg staan. De straat vindt onvoldoende aansluiting bij de positieve ontwikkelingen in de rest van voormalig stadsdeel De Baarsjes.

Gezamenlijke ambitie

Godfried Lambriex, portefeuillehouder Wijkaanpak: "De moord op de juwelier Hund vorige maand heeft het stadsdeel, ondernemers, bewoners en professionals zeer aangegrepen. Na de eerste verslagenheid hebben wij elkaar opnieuw gevonden in onze gezamenlijke ambitie om van de Jan Evertsenstraat weer een aantrekkelijke winkelstraat te maken. Het spontane initiatief 'Geef om de Jan Eef' van een groep betrokken buurtbewoners vormt een inspiratiebron."

Meestercoupeursopleiding

Naast de Jan Evertsenstraat is er ook een bezoek gebracht aan de buurtentree op het Mercatorplein en de meestercoupeursopleiding (in oprichting) aan het Jan Maijenplein. Abdeluheb Choho, portefeuillehouder economie: "Die opleiding gaat beweging brengen in de buurt, bijvoorbeeld doordat leegstaande winkels gebruikt gaan worden als ateliers voor ontwerpers".

Adviezen van de commissie

Godfried Lambriex, Abdeluheb Choho, Economie, Hetty Welschen portefeuillehouder Participatie van stadsdeel West, bewoners, ondernemers, corporaties en professionals hebben gezamenlijk met de commissie gesproken over hun eigen visie op de situatie en de mogelijke oplossingen. Op basis van deze gesprekken heeft de commissie adviezen gegeven.

Geadviseerd werd onder andere om meer focus aan te brengen, zeker nu er minder geld is. Pas op voor het stapelen van acties en let op de duurzaamheid. Zorg dat initiatieven bijdragen aan blijvend succes of mogelijk geld opleveren of besparen op andere terreinen. Gewaarschuwd werd voor het risico dat te veel aandacht uitgaat naar de nieuwe jonge hoogopgeleide bewoners van het stadsdeel. Hetty Welschen, portefeuillehouder participatie hierover: "Voor ons geldt: iedereen doet en telt mee. We richten ons op alle bewoners die initiatief tonen maar letten erop dat initiatieven uit de meer kwetsbare groepen worden gestimuleerd en opgepakt".

---