FNV KIEM

Btw-verhoging theaterkaartjes getuigt van visieloosheid

vrijdag 19 november 2010

Met de verhoging van de btw op de podiumkunsten is de eerste bezuiniging op de kunst- en cultuursector een feit. Een Kamermeerderheid stemde gisteren voor een verhoging van het btw-tarief op kaartjes voor kunstvoorstellingen van 6 procent naar 19 procent. De maatregel gaat op 1 januari 2011 in.

Prijsstijging van 13 procent
Behalve de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV stemden ook de SGP en de ChristenUnie tegen een wijzigingsvoorstel van de oppositie om de verhoging een jaar uit te stellen. De prijs van entreekaartjes voor theater, toneel, concerten, musicals en festivals stijgt nu dus met 13 procent. De belastingverhoging geldt ook voor de aankoop van antiek en kunst.

Gebrek aan visie
FNV KIEM-voorzitter Joke Hubert verwijt de regering een gebrek aan visie. "Als je wilt dat een sector zijn eigen broek ophoudt dan moet je hem daar ook de mogelijkheid voor geven. Als je de kunstsector knock out slaat dan moet je hem ook de instrumenten bieden om op zijn eigen benen te kunnen staan. Anders blijft hij knock out liggen. De manier waarop dit kabinet denkt de marktwerking in de kunst en cultuurwereld te realiseren is volstrekt visieloos. Het enige dat deze regering doet is afbreken."

Terugloop in bezoekers
Bestuurder Kunsten Caspar de Kiefte voorziet een terugloop in bezoekers en het verdwijnen van kunst. "De sector zal de prijzen fors meer dan die 13% moeten laten stijgen om iets van de bezuinigingen uit de markt op te kunnen halen. En het aantal mensen dat die fors hogere prijzen zal willen of kunnen betalen zal evenredig afnemen. Voor veel kunstproductie zal blijken dat deze onvoldoende rendabel zal zijn om in stand te blijven. En het onafwendbare gevolg zal zijn dat véél meer kunst zal verdwijnen, dan nu op grond van deze toch al enorme bezuinigingen rekenkundig te verwachten is."

Besluit aangevochten bij rechter
Theaterdirecteuren kondigden een dag na de stemming in het parlement aan dat zij het besluit zullen aanvechten bij de rechter. Muziekfestival Lowlands is eind november al begonnen met de verkoop van kaartjes om de btw-verhoging per 1 januari te ontlopen. De kaarten van het popfestival kosten nu 165 euro. Vanaf 1 januari ligt de prijs twintig euro hoger.