Rechtbank Roermond


Vader uit Baexem krijgt 20 jaar cel met TBS voor moord op dochter en poging moord zoon

Roermond, 19 november 2010 â De 39-jarige F.H. uit Baexem is vandaag door de meervoudige strafkamer van de rechtbank Roermond veroordeeld voor moord op zijn achtjarige dochter en poging tot moord op zijn toen tienjarige zoon. De vader kreeg een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar opgelegd met TBS (terbeschikkingstelling) en dwangverpleging. De rechtbank acht de man verminderd toerekeningsvatbaar.

Volgens de rechtbank is wettig en overtuigend bewezen dat de vader op 11 februari 2010 te Baexem opzettelijk en met voorbedachten rade zijn dochter van het leven heeft beroofd. Hij heeft met opzet en na kalm beraad en rustig overleg meermalen met een mes de keel van zijn dochter doorgesneden. De rechtbank acht daarnaast bewezen dat de vader dezelfde avond zijn zoon opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven wilde beroven door meermalen de keel van de jongen door te snijden.

De rechtbank is van oordeel dat uit de afscheidsbrief en de op 11 februari 2010 verzonden e-mailberichten van 21.12 uur en van 21.53 uur naar zijn toenmalige echtgenote blijkt dat verdachte al enige tijd het voornemen had om iets ergs te doen als zijn echtgenote niet zou ingaan op zijn verzoek met hem in contact te treden.

Naar het oordeel van de rechtbank heeft verdachte tussen 21.12 uur, het moment van het eerste mailbericht van verdachte, en omstreeks 22.45 uur, het moment dat hij zijn dochter en zijn zoon in de keel heeft gesneden, voldoende gelegenheid gehad om na te denken over zijn voornemen iets ergs te doen en wat de gevolgen van zijn handelen zouden kunnen zijn. Er is dus sprake geweest van kalm beraad en rustig overleg. Van de door de verdediging gestelde plotselinge opwelling is naar het oordeel van de rechtbank dan ook geen sprake geweest.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zijn kinderen als het ware heeft opgeofferd om wraak te nemen op zijn echtgenote vanwege haar besluit om hem definitief te verlaten. Dit welbewuste handelen van verdachte weegt sterk door in de bepaling van de strafmaat.

Volgens de rechtbank is door de persoonlijkheidsstoornis van de verdachte de kans op herhaling groot. Terbeschikkingstelling kan het gevaar op herhaling indammen. Vandaar dat de rechtbank hem de TBS-maatregel heeft opgelegd met dwangverpleging.

LJ Nummer

BO4464

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 19 november 2010 Naar boven