'Zulke billen trekken kunst en economie in 1 ruk uit het slop'

19/11/2010 14:35

Van Empel Woordwerk B.V.

Het eigentijdse gezicht van Galerie Majke Hüsstege: avant-gardistisch en confronterend werk, vaak doordrongen van ironische, wrange humor. De galerie bestaat nu 40 jaar. Opgericht door haar moeder Ria, eveneens een vrouw met lef.

Majke Hüsstege was een jaar of vijf toen haar moeder Ria de deuren opende van Galerie Hüsstege voor hedendaagse kunst in Amsterdam, toentertijd de achttiende galerie in de hoofdstad.

Ondernemingslust en oog voor jong talent maakten van Ria al gauw een van die galeriehoudsters die niet weg te denken is uit de Nederlandse kunstscène.

Ze bouwde gestaag aan een indrukwekkende stal kunstenaars, niet in de laatste plaats door de wijze waarop zij hen stimuleerde en hielp bekendheid of zelfs roem te vergaren.

Grote namen die verbonden zijn met Galerie Hüsstege zijn ondermeer Michel Seuphor, Shinkichi Tajiri, Eugène Dodeigne en ook Aad Veldhoen, wiens naakten indertijd vooral shockerend gevonden werden.

In het jaar 2000 nam Majke Hüsstege de galerie van haar moeder over. Toen al ruim twintig jaar gevestigd in de Verwersstraat in Den Bosch. Majke bleek een dochter van haar moeder, even eigenwijs, met dezelfde ondernemingslust, nieuwsgierigheid en oog voor talent. Ze koos niet de gemakkelijke weg: verjonging op alle fronten. Het werk in Majkes' stal is avant-gardistisch, confronterend en vaak doordrongen van ironische, wrange humor.

Hierdoor kan Galerie Hüsstege, nu Galerie Majke Hüsstege, zich 40 jaar na oprichting, nog steeds met recht een galerie voor hedendaagse kunst noemen. Prijswinnaars als Barend van Hoek en Karel Goudsblom exposeren er met grote regelmaat.

'Het valt niet mee om de galerie van je moeder over te nemen en er een eigen gezicht aan te geven,' zegt Ria, die nu bij haar dochter werkt. 'Maar het is Majke gelukt, ook door de goede dingen te behouden.' Een van die goede dingen volgens haar, is de PAN Amsterdam, kunst en antiekbeurs waar Ria tien jaar lang commissaris voor de moderne sectie was.

'Daarom beginnen we ons jubileumfeestje op de PAN dit jaar,' zegt Majke. 'Ik heb een speciale selectie, waaronder één voor mij nieuwe kunstenaar, Ana Cristina Leite. In Portugal, Spanje en Duitsland maakt ze al furore. Voor de PAN krijg ik grote houten werken, van wel 15 cm dikte. Je kunt het beter objecten noemen dan schilderijen. Ze worden rechtstreeks uit het Portugese Museu do Vinho in Bairrada, naar ons gebracht. Het werk is glossy en stoer tegelijkertijd.'

Ook stoer, maar met absurd gevoel voor humor, is Barend van Hoek: een halfontklede vrouw kijkt verstoord om naar de voyeuristische schilder. Titel: 'Een nieuw bankbiljet'.

Majke Hüsstege heeft een tip voor minister De Jager van Financiën: 'Zulke billen trekken kunst en economie in 1 ruk uit het slop'. Het bewuste schilderij is te zien in de Verwersstraat in Den Bosch.

Galerie Majke Hüsstege is gevestigd aan de Verwersstraat 28, 5211 HW 's-Hertogenbosch, telefoon 073.6142863 www.majkehusstege.nl email: info@majkehusstege.nl

PAN Amsterdam Standnr 100, Rai Parkhal, 20 - 28 november 2010.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl