Gemeente Gennep


Persberichten

Provincie geeft Strategische Regiovisie status van Beeldbepalende Ontwikkeling
Provinciale Staten van Limburg heeft vrijdag 12 november jl. besloten om de Strategische Regiovisie voor Bergen, Gennep en Mook en Middelaar met de naam `Keuren, Kiezen en Excelleren' de status van Beeldbepalende Ontwikkeling te geven. Hiermee is de regiovisie stevig verankerd in de meerjareninvesteringsagenda Noord-Limburg en is een belangrijke stap gezet in de uitvoering.

Provinciale Staten komt hiermee tegemoet aan het gezamenlijke verzoek van de drie gemeentebesturen om de twee zogenaamde sleutelprojecten, te weten `N271 als etalage' en `Ontwikkeling van het Maasdal' tot Beeldbepalende Ontwikkeling (BBO) te verheffen. De Provincie onderstreept hiermee dat zij de ontwikkeling van Noord-Limburg van groot belang vindt. Dit betekent onder andere dat de Provincie Limburg bij toekomstige investeringen in de regio nadrukkelijk rekening zal houden met de Strategische Regiovisie en waar mogelijk haar beleid daarop zal afstemmen. De nieuwe status van de regiovisie houdt ook in dat de Provincie Limburg inhoudelijk en coördinerend bij de uitvoering betrokken zal blijven. Ben van Essen, voorzitter van de Stuurgroep, is erg blij met de nieuwe status: `De provincie verstevigt hiermee niet alleen het draagvlak voor de regiovisie, zoals we dat gevonden hebben in de drie gemeenten, maar stelt hiermee ook de uitvoering in de toekomst zeker.'

Beeldbepalende Ontwikkeling
De Provincie Limburg heeft samen met de regio's een aantal zogenaamde Beeldbepalende Ontwikkelingen vastgesteld. Deze ontwikkelingen, gebouwd op regionale speerpunten, vormen de basis voor de uitvoering van provinciaal beleid en zijn sturend voor de inzet van publieke middelen van Europa, Rijk en gemeenten. Samen vormen deze BBO's de investeringsagenda voor de lange termijn voor Limburg. Andere BBO's in Noord-Limburg zijn: Klavertje 4/Greenport, Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum en Floriade. Meer informatie over de BBO's in Noord-Limburg is te vinden op www.limburg.nl/projecteninbeeld.

Strategische Regiovisie
Met de Strategische Regiovisie willen de gemeentebesturen van Bergen, Gennep en Mook en Middelaar eendrachtig sturen op meer sociaal-economische samenhang en de kwaliteit van de woningvoorraad. Tevens houden ze rekening met de veranderende bevolkingssamenstelling in de regio. `Cruciaal is', zo stellen de drie colleges in hun brief van 18 oktober 2010 aan het College van Gedeputeerde Staten, `dat de visie ruimte biedt voor nieuwe impulsen aan economische innovatie doordat verbindingen gelegd worden tussen diverse sectoren. Daarnaast is de visie een impuls voor een doorstart van `oude' economische pijlers als landbouw, zorg en toerisme en recreatie.' De drie gemeenten willen de woningmarkt beter afstemmen op de vraag van de doelgroepen en daarbij uitgaan van een hoogwaardige leefkwaliteit. De Strategische Regiovisie kwam inhoudelijk tot stand onder leiding van stedenbouwkundige professor Riek Bakker.