Rechtbank 's-Hertogenbosch


Vughtse vrouw kan studie geneeskunde niet voortzetten

âs-Hertogenbosch, 19 november 2010 - De minister van OCW heeft een aanmelding van een vrouw uit Vught voor de studie geneeskunde voor het jaar 2010-2011 terecht ingetrokken. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Hertogenbosch vandaag bepaald.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) berichtte de vrouw op 2 september dat haar aanmelding voor de opleiding geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) voor het studiejaar 2010-2011 was ingetrokken. De vrouw maakte hiertegen bezwaar. De minister verklaarde dit bezwaar op 22 september 2010 gegrond. Op 29 september deelde de minister van OCW de vrouw (opnieuw) mee dat haar aanmelding was ingetrokken. De vrouw stapte naar de voorzieningenrechter met het verzoek haar studie vooralsnog te kunnen voortzetten.

De beide partijen zijn het met elkaar eens dat de vrouw niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor de vooropleidingseisen om aan de selectieprocedure te kunnen deelnemen. Tijdens de zitting op 5 november 2010 spitste het geschil zich toe op de beantwoording van de vraag of OCW het gerechtvaardigd vertrouwen heeft gewekt dat de vrouw was ingeloot en toegelaten tot de studie. De vrouw kreeg op 22 september 2010 van de minister bericht dat haar bezwaar gegrond was en de aanmelding op 2 september ten onrechte was ingetrokken. Volgens de vrouw zou daarmee bij haar het vertrouwen zijn gewekt dat âhet allemaal in orde wasâ. Dit vertrouwen werd volgens haar versterkt door telefonische mededelingen van medewerkers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Daarnaast ontving de vrouw op 28 september 2010 een melding van inloting voor de studie geneeskunde aan de Universiteit Maastricht.

Volgens de voorzieningenrechter kon de vrouw echter niet aan deze omstandigheden het vertrouwen ontlenen dat zij was toegelaten tot de studie geneeskunde. Ze wist immers - of kon weten op grond van onder meer de folder âAanmelden studie, alles over opleidingen met een lotingâ - dat ze niet voldeed aan de wettelijke voorwaarden. Daarnaast valt uit het besluit van 22 september niet op te maken dat daarin uitdrukkelijk en zonder voorbehoud wordt meegedeeld dat ze is toegelaten tot de opleiding. Dat de vrouw zich vervolgens heeft aangemeld bij de VU - en daar kennelijk ook heeft mogen starten - komt voor rekening en risico van de vrouw. Dat het vertrouwen zou zijn versterkt door uitlatingen van medewerkers van DUO is volgens de voorzieningenrechter niet onderbouwd. De minister heeft toegelicht dat de melding over inloting bij de Universiteit Maastricht, hoe betreurenswaardig ook voor de vrouw, berustte op een vergissing van een medewerker. Die medewerker ging er mede op grond van de door de vrouw ingestuurde stukken abusievelijk van uit dat zij voldeed aan de vooropleidingseisen. Deze fout is binnen 24 uur hersteld. De voorzieningenrechter acht hierbij van belang, dat de vrouw bij haar aanmelding (ten onrechte) heeft vermeld dat ze voldeed aan de vooropleidingseisen. Daarnaast heeft de vrouw nimmer een bewijs van toelating ontvangen, is ze niet ingeschreven bij de VU of de Universiteit Maastricht en heeft ze kort gezegd geen actie ondernomen aan de hand van de melding van inloting in Maastricht.

De voorzieningenrechter treft geen voorlopige voorziening, omdat de aanmelding terecht is ingetrokken.

LJ Nummer

BO4491

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 19 november 2010 Naar boven