KNHS

Kevin Jochems wint finale van KNHS-Boerenbond/Welkoop Cup 2010 19 november 2010
Kevin Jochems - Capellari

MAASTRICHT (KNHS) - Op de vrijdagochtend van Jumping Indoor Maastricht, dat tot en met aanstaande zondag voortduurt, werd de finale van de KNHS-Boerenbond/Welkoop Cup 2010, een landelijke rijstijlrubriek, in de klasse M verreden. Kevin Jochems (Achtmaal) zegevierde in deze finale met de negenjarige ruin Capellari, een nakomeling van Caretino. De 15-jarige HAVO 4 student aan het Jan Tinbergen College te Roosendaal zette in de eerste manche, waarin Rob Ehrens de wijze van rijden beoordeelde, de concurrentie al op een bijna niet meer te overbruggen achterstand.

Deze finale kende tal van voorselecties, een halve finale die tijdens de military Boekelo werd verreden, en hier in Maastricht de finale. Bondscoach Rob Ehrens beoordeelde in de eerste manche de rijstijl van de ruiters en drukte zijn waardering daarvoor uit in punten. "In alle eerlijkheid, ik kwam niet direct in een juichstemming tijdens het beoordelen van de ritten. Ik heb dan ook maar eenmaal een cijfer hoger dan een acht kunnen geven en die 8.5 p. was dan ook voor Kevin Jochems. Alle overige combinaties zweefde tussen 6.5 en een 7.5 punten. Misschien dat de spanning die het rijden van een finale met zich meebrengt voor veel ruiters net iets te veel van het goede is geweest. Daarbij dient ook opgemerkt te worden dat alle wedstrijden die in het kader van deze competitie zijn verreden op buitenconcoursen werden gehouden, terwijl deze finale in een hal plaatsvond. Voor veel paarden zou dat best eens een extra moeilijkheid kunnen zijn geweest", aldus Ehrens.
Kijkend naar de wijze van rijden van de deelnemers merkt Ehrens verder op: "Er is voor de instructeurs van deze ruiters nog veel werk aan de winkel. Dan dient vooral het dressuurmatige werk veel aandacht te krijgen. Ik heb te veel combinaties gezien die wel heel mooi op het paard zitten, maar het paard gewoon niet aan het been hebben staan. De inwerking ontbreekt en ik heb dan ook regelmatig de opmerking moeten maken dat de ruiter wel met het been probeerde door te komen, maar dat het paard er niet op reageerde".

Kevin Jochems was een gelukkig mens na zijn zege. "Toen ik in de klasse M mocht starten ben ik direct gaan deelnemen aan de selectiewedstrijd in Sevenum. In die wedstrijd werd ik derde, in Hoofddorp won ik en in Oudenbosch eindigde ik als zesde. De halve finale in Boekelo won ik, net als nu, en daar ben ik best heel blij mee! Ik vind deze competitie een hele mooie reeks van wedstrijden. Er wordt op stijl, de wijze van rijden, beoordeeld en daardoor dient tijdens het rijden van het parcours alles zo te gebeuren als het hoort. Als je dat doet wordt je daarvoor ook beloond. Mijn paard is best een kijkerig beestje, dat af en toe best iets wil teruglopen op een hindernis, maar als je dat weet op te lossen zonder dat het de jury opvalt, dan ben je dus goed bezig", aldus Kevin, die ook al van start ging in de Hartog Lucerne Trofee en die als tweede de finale afsloot achter Loes Rijnders, nadat hij daarin drie selectiewedstrijden had gewonnen. Met diezelfde pony, Spirit, nam Kevin ook deel aan het EK voor ponyruiters in 2009, dat in Moorsele werd verreden en in de landenwedstrijd was hij één van de twee ruiters die beide manches foutloos wisten af te leggen. De pony Spirit wordt nu gereden door Kelly, het zusje van Kevin, en zij eindigde als derde in het overall klassement van de Hartog Lucerne Trofee 2010. "Netjes rijden is de basis van de sport. Dit finaleparcours was fraai gebouwd en zeker niet gemakkelijk. Vooral de lijn naar de laatste hindernis was moeilijk genoeg. Toch heb ik alle afstanden exact zo gereden zoals ik besloten had tijdens het verkennen van het parcours en dan komt de rust die je tijdens het rijden wilt uitstralen ook helemaal tot zijn recht, omdat nergens een verstoring van het ritme optreedt", aldus een blije Kevin Jochems.

De tweede plaats in de finale was voor Martine Helsloot (Kockengen) met Zino (v. Gentelman), die Anne Fritsen (Aarle-Rixtel) met Wiekste (v. Quasimodo Z) met één puntje meer achter zich liet.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.jumpingindoormaastricht.nl

Uitslag finale KNHS-Boerenbond/Welkoop Cup 2010:


1) Kevin Jochems (Achtmaal) - Capellari - 5
2) Martine Helsloot (Kockengen) - Zino - 8

3) Anne Fritsen (Aarle-Rixtel) - Wietske - 9

Foto Kevin Jochems door: www.melissen.net