Academisch ziekenhuis Maastricht

Maastricht UMC+ wint Patiëntveiligheid Award Publicatiedatum: 19-11-2010 Bron: stafdienst Communicatie Auteur: stafdienst Communicatie Datum: 19-11-2010

Het Maastricht UMC+ heeft de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010 gewonnen met het project Feniks.

Dat project gaat over een nieuwe werkwijze, waarbij zogenoemde parenteralia (injectie- en infusievloeistoffen) door apothekersassistenten in plaats van door verplegers op de verpleegafdeling worden klaargemaakt. Doel is risico's te ondervangen en mogelijke medicatiefouten te voorkomen. De jury roemt met name de goede cijfermatige onderbouwing van de resultaten van het project evenals de implementatie van een barcode voor patiënt en medicatie om fouten bij het toedienen te voorkomen.

De Nationale Patiëntveiligheid Award is ingesteld door VMS Veiligheidsprogramma, dat weer een initiatief is van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Orde van Medisch Specialisten, het Landelijke Expertisecentrum Verpleging en Verzorging (LEVV) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (VVN). Doel van de award is om initiatieven op het gebied van patiëntveiligheid te stimuleren.

De Nationale Patiëntveiligheid Award 2010 wordt op 25 november in aanwezigheid van de minister van Volksgezondheid uitgereikt tijdens het congres Expeditie Patiëntveiligheid in het World Forum in Den Haag. De winnaars krijgen een werkbezoek aangeboden aan een organisatie buiten de zorg, waar veiligheid topprioriteit heeft en parallellen te trekken zijn met de zorg.