Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 19 november 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 190.000 euro aan Vredeseilanden vzw in Leuven als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Verwerking en vermarkting van cassavaproducten door rurale boerenfamilies in Mkuranga District (Tanzania)'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van beheersovereenkomst met het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS). Ze gelast de bevoegde minister de beheersovereenkomst in het Vlaams Parlement te laten toetsen in overeenstemming met het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid en deze nadien te ondertekenen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering sluit een ontwerpbeheersovereenkomst met het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed en machtigt de bevoegde minister om deze te ondertekenen. De ontwerpbeheersovereenkomst wordt ter kennisgeving meegedeeld aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent een subsidie van 231.000 euro toe aan Steunpunt Allochtone meisjes & vrouwen (SAMV) in Brussel, als tegemoetkoming voor het project 'Huwelijksmigratie: gewikt en gewogen - hier & daar!', voor de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2013. Tegelijk kent de Vlaamse Regering een subsidie van bijna 229.000 euro toe aan CAW Sonar in Hasselt, als tegemoetkoming voor het project 'Kijk in de spiegel: relatievorming en diversiteit', voor dezelfde periode.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het vaststellingsbesluit van een onderhoudspremie voor beschermde monumenten en stads- en dorpsgezichten. In de toekomst komen de lokale en regionale besturen niet meer in aanmerking voor normale onderhoudspremies. Voor de zogenaamde ZEN-monumenten (zonder economisch nut) en voor het molenerfgoed worden dubbele onderhoudspremies toegekend. Daarnaast worden een aantal procedures bijgestuurd.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering stelt voor het jaar 2010 het totale aantal subsidiabele uren aanvullende thuiszorg voor de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg vast op 3.616.782,7 uren. Tevens stelt ze voor het jaar 2010 het totale aantal subsidiabele uren voor diensten voor logistieke hulp vast op 59.215 uren.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen, minister Freya Van den Bossche en minister Joke Schauvliege
In het kader van het Vlaams Akkoord voor de non profit /social profit beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van een krediet voor een bedrag van 5,3 miljoen euro.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist een aantal bedieningswegen langs de A19 over te dragen aan de gemeente Zonnebeke. Het gaat om delen van de Proostdiestraat, Oude Hondstraat, Lange Hesselstraat, Wervikstraat, Kasteelstraat, Reutelhoekstraat, Poezelhoekstraat, Oude Kortrijkstraat, Lotegatstraat, Polygonestraat, Grote Molenstraat, Nonnebossenstraat , Verlorenhoekstraat, Frezenbergstraat en Ieperstraat.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit over het plankvliegeren (kitesurfen). Bedoeling is om de wettelijke bepalingen die gelden voor plankzeilen (surfen) ook van toepassing te maken op plankvliegeren, en een regelgeving te voorzien voor deze watersport, die steeds populairder wordt.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Mits rekening wordt gehouden met een aantal opmerkingen, stemt de Vlaamse Regering in met het wetsontwerp dat instemt met het Akkoord tussen België en de Republiek Kosovo over het internationaal wegvervoer. Het wetsontwerp wil de handelsrelaties en de vervoersmogelijkheden voor personen en goederen tussen beide landen ontwikkelen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Mits rekening wordt gehouden met een aantal opmerkingen, stemt de Vlaamse Regering in met het wetsontwerp dat instemt met de Akkoorden over het internationaal wegvervoer tussen België en de Republiek Kazachstan, de Republiek Albanië en de Russische Federatie. De akkoorden willen de vervoersmogelijkheden voor personen en goederen en de handelsrelaties tussen beide landen ontwikkelen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de ontwerpen van beheersovereenkomst met enerzijds het agentschap Wonen-Vlaanderen en anderzijds het agentschap Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Ze machtigt tevens de bevoegde minister beide beheersovereenkomsten te ondertekenen en voor te leggen aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Het REG-decreet voorziet onder andere in subsidieprogramma's om het rationeel energieverbruik binnen de sociale verhuursector te stimuleren. Zo is er budget vrijgemaakt voor de vervanging van oude centrale verwarmingsketels of kachels door nieuwe energiezuinige hoogrendementsketels of kachels. Het programma voor de vervanging van ketels loopt zeer goed, zodat het budget bijna volledig is opgebruikt. Voor de vervanging van kachels is nog maar 25% vastgelegd of aangevraagd. Reden daarvoor is dat die vervanging meestal ook aanpassingen aan de schouw vraagt, waardoor een grondige renovatie meer aangewezen is. Om het resterend krediet optimaal te kunnen aanwenden, past de Vlaamse Regering het besluit aan zodat met dit krediet ook ketels kunnen vervangen worden.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Het Energiedecreet integreert de bestaande energiegerelateerde decreten in één decreettekst. Bedoeling is om het in werking te laten treden via het Energiebesluit, dat alle bepalingen van het Energiedecreet verder zal uitvoeren. Het Energiebesluit is ook nodig om hiaten in de nu geldende regelgeving te vermijden. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het Energiebesluit nu definitief goed. Het besluit wordt meegedeeld aan het Vlaams Parlement en aan het Rekenhof.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van provisionele kredieten voor een bedrag van 1,3 miljoen euro voor het beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Cultuur. De kredieten worden aangewend voor werkingskosten informatica en investeringen, studies voor het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en natuurinrichtingswerken voor het Agentschap Natuur en Bos.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van de wijzigingen aan het decreet met de Algemene Bepalingen rond het Milieubeleid (DABM) en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het milieuhandhavingsbesluit. Het gaat om een aantal technische aanpassingen zonder inhoudelijke effecten.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse milieuhygiëneregelgeving bevat een aantal taken die moeten uitgevoerd worden door gespecialiseerd personeel. Om te garanderen dat dit personeel beschikt over de juiste competenties en vaardigheden, moeten ze beschikken over een erkenning van de overheid. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering nu haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat het Vlaams Reglement vaststelt voor de erkenningen met betrekking tot het leefmilieu en aan de bijlagen ervan.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van de omzetting van de Europese dienstenrichtlijn voor de erkenning van kopers en exploitanten van hout en na advies van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit hierover.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met de algemene en sectorale bepalingen over milieuhygiëne en het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de algemene bepalingen over milieubeleid, wat betreft de normering van vast opgestelde zendantennes voor elektromagnetische golven tussen 10 MHz en 10 GHz. De elektromagnetische golven die deze bronnen uitzenden kunnen afhankelijk van onder meer de frequentie en het uitgestraalde vermogen schadelijke effecten hebben voor de mens en het leefmilieu. Dit wijzigingsbesluit legt het wettelijke kader vast voor de normering van elektromagnetische golven van vast opgestelde zendantennes.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Naar aanleiding van de Europese richtlijn ter zake hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het nieuwe erkenningsbesluit van laboratoria in het kader van het Mestdecreet. Deze laboratoria staan in voor de monsterneming en analyse van bodem, meststoffen en veevoeders. Met het vernieuwe besluit wordt de indiening van erkenningsaanvragen ook via elektronische weg mogelijk gemaakt. Daarnaast worden onder meer de erkenningsvoorwaarden afgeslankt, worden erkenningen verleend voor onbeperkte termijn en komt er een kwaliteitsbewaking voor erkende laboratoria. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering stelt het investeringsbudget voor de uitbouw van de bovengemeentelijke waterzuiveringsinfrastructuur voor het programmajaar 2012 vast op 200 miljoen euro, waarvan 100 miljoen euro in het kader van het lokaal pact met de gemeenten. Ze keurt meteen het Optimalisatieprogramma 2012-2016 van de bovengemeentelijke waterzuiveringsinfrastructuur goed. Ze beslist 50 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de overloop van het investerings- en het renovatieprogramma van vorige programmajaren. Ze gelast de bevoegde minister het Optimalisatieprogramma 2012 ter uitvoering op te dragen aan de nv Aquafin en belast de minister tevens met de opvolging van de uitvoering van dit programma.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering keurt de statutenwijziging goed van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het decreet over de Regionale Technologische Centra wijzigt. De wijzigingen vloeien voort uit het evaluatierapport over de Regionale Technologische Centra (RTC), en omvatten een aanpassing van de opdracht, het vastleggen van de duur van de beheersovereenkomsten op vijf jaar, het aanpassen van de procescontrole en de uitbetalingsmodaliteiten en het voorzien van een vergoeding voor verleende diensten. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies gevraagd van de VlOR en van de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de VlOR en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de twee amendementen op het ontwerpdecreet met bepalingen tot begeleiding van de begroting 2011 en de bijbehorende Memorie van Toelichting. Het eerste amendement gaat over de CLB's, waar de indexeringsformule niet zal worden toegepast; het tweede gaat over het aanmoedigingsfonds voor beleidsspeerpunten waar de nieuwe verdeling op basis van beleidsindicatoren pas zal ingaan in 2012. De amendementen worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het UZ Gent heeft de Vlaamse minister van Onderwijs gevraagd om toestemming te geven voor de overdracht aan de stad Gent van een terrein dat momenteel wordt beheerd door het UZ Gent, maar waarvan de feitelijke eigenaar de Vlaamse Gemeenschap is. Met deze eigendomsoverdracht wil het UZ Gent aan de stad Gent de mogelijkheid bieden om infrastructuurwerken uit te voeren die de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid rond het UZ Gent ten goede moeten komen. De Vlaamse Regering keurt deze eigendomsoverdracht nu goed.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de ontwerpbeheersovereenkomst met het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Bloso. Ze machtigt de bevoegde minister de ontwerpbeheersovereenkomst te ondertekenen en voor te leggen aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van de Lotto-provisie, het vast deel van de winst van de Nationale Loterij, naar de functionele basisallocaties. Het gaat om een bedrag van 6,9 miljoen euro.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan: Cluster Dijlemonding'. Ze verlengt tevens de termijn voor de definitieve vaststelling hiervan met 60 dagen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.