Nieuw-Vlaamse Alliantie




Europa moet gebarentalen omarmen

klok 19 november 2010

In het Europees Parlement vindt vandaag een belangrijke conferentie plaats om het 25-jarig jubileum van de European Union of the Deaf (www.eud.eu) te markeren. Vlaams volksvertegenwoordiger en senator Helga STEVENS (N-VA), voormalig directeur en voorzitter van de EUD, is één van de sprekers op deze eerste conferentie rond gebarentaalwetgeving. Samen met enkele Europese parlementsleden roept zij Europa, maar ook alle overheden in dit land, op om het gebruik van gebarentalen verder te stimuleren, zodat ook dove mensen kunnen werken en studeren in hun eigen taal.

Als dove volksvertegenwoordiger geeft zij vandaag in het Europees parlement toelichting over het belang en de impact van wetgeving rond gebarentaal voor de dovengemeenschap. Op 26 april 2006 werd de Vlaamse Gebarentaal in Vlaanderen officieel erkend. De erkenning van gebarentalen wordt gesteund door het Europees Parlement, dat in 1988 een resolutie over gebarentalen heeft aangenomen en in 1998 herhaald. Hierin heeft het de Europese Commissie en de lidstaten verzocht het gebruik van gebarentalen te stimuleren en ervoor te zorgen dat dove mensen kunnen werken en studeren in de taal van hun keuze. Uit de conferentie zal blijken dat ondanks de resoluties van het Europees Parlement rond gebarentalen en de erkenning van de respectieve gebarentalen in bepaalde landen en regio's, de positie van dove mensen in de EU nog steeds precair is.

Ook in ons land is dit niet anders. Er werd de voorbije jaren vooruitgang geboekt, vooral in Vlaanderen, maar gebarentaalgebruikers kunnen nog steeds niet volwaardig in hun voorkeurtaal terecht in sociale voorzieningen, in het onderwijs, op de rechtbank, in het ziekenhuis... De Vlaamse Gebarentaal en Dovencultuur is nog steeds weinig zichtbaar op TV en maakt nauwelijks deel uit van de mainstream cultuur. In het rijke verenigingsleven is er geen plaats voor hen wegens geen tolkondersteuning. Zelfs noodnummers (100 en 112) zijn onbereikbaar voor dove mensen met zoals enkele weken geleden mogelijk dramatische gevolgen. Er ligt dus nog veel werk op de plank voor de overheden in dit land.

De doven wensen als volwaardige burgers te kunnen deelnemen aan alle aspecten van het maatschappelijke leven, mét behoud van en respect voor hun voorkeurtaal, de Vlaamse Gebarentaal.

De conferentie benadrukt het belang van wetgeving op Europees en nationaal niveau. De conferentie wordt geopend door Lászlo TÖKÉS, ondervoorzitter van het Europees Parlement en Viviane REDING, ondervoorzitter van de Europese Commissie en EU-commissaris voor justitie, fundamentele rechten en burgerschap. De conferentie wordt afgesloten met het ondertekenen van de `Brussels Declaration'. Het is een belangrijke aanzet om de positie van gebarentalen en haar gebruikers in Europa te verstevigen. Het bevat eisen aangaande onderwijs, tolken gebarentaal, werk, ... Het stelt dat het recht om gebarentaal te gebruiken een mensenrecht is dat gerespecteerd dient te worden. De Verklaring zal niet alleen gebruikt worden als een middel om beleidsmakers bewust te maken van de noden van de Dovengemeenschap maar ook als basis dienen voor Dove leiders om de erkenning op nationaal niveau af te dwingen en in de praktijk te laten omzetten.

Samen met haar dove collega parlementsleden Adam KOSA (EP uit Hongarije), Gerely TAPOLCZAI (Hongarije) en Helene Jarmer (Oostenrijk) doet Helga STEVENS een warme oproep aan alle overheden om eindelijk het nodige te doen zodat dove mensen echt deel kunnen uitmaken van onze samenleving. Maak een gebaar! Geen woorden, maar daden! Auteur(s): Helga Stevens, Vlaams parlementslid, Vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap in de Senaat Contactinfo:

Peter Buysrogge, fractiesecretaris en woordvoerder N-VA-fractie Vlaams Parlement Tel: 02 552 42 10 E-post: peter buysrogge vlaamsparlement be