Politie Hollands Midden

Noordwijk - Poging inbraak en insluiping in woning

Noordwijk, 19-11-2010 o Tussen donderdag 28 oktober en dinsdag 16 november vond er een poging inbraak plaats in een woning aan de Dreefkant. Men probeerde aan de achterzijde de deur te forceren om binnen te komen. Uit de woning is niets weggenomen.

Dinsdag 16 november vond er een insluiping plaats in een woning aan de Zwin. De bewoonster had rond 10.30 uur de balkondeur boven opengezet en is daarna naar beneden gegaan om te telefoneren. Rond 11.00 uur merkte ze dat haar portemonnee uit de slaapkamer was weggenomen.

De politie is in deze periode van het jaar altijd extra alert op inbraken. Uit een analyse van het aantal inbraken in de Duin- en Bollenstreek blijkt dat hier de afgelopen drie jaar een piek is te zien in het najaar. Ook in de daarop volgende maanden zet die stijging zich door. Op basis van deze trendgegevens wordt voor dit najaar weer een stijging van het aantal inbraken verwacht.

Politie Tip: Veel diefstallen uit woningen vinden plaats door insluiping. Deze vorm van woninginbraak, waarbij dus niets wordt opengebroken, is het meest eenvoudig te voorkomen. Maar ook voor andere vormen van inbraak kunt u preventieve maatregelen nemen. Een aantal tips: Sluit ramen en deuren af, ook al gaat u maar even van huis of naar zolder. Dieven hebben maar enkele seconden nodig om binnen te dringen en hun slag te slaan. Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk. Maak goed gebruik van verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een geheel donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen. Een goede tip is dan ook om tijdschakelaars op uw lampen te zetten en ze zodanig in te stellen dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan en uit gaat. Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Met het gebruik van energiezuinige buitenlampen spaart u het milieu en zijn de kosten gering.

Verdachte situatie, bel de politie De politie vraagt bewoners bij verdachte situaties de politie te bellen. Als er bijvoorbeeld een onbekend persoon zich verdacht ophoudt in brandgangen en steegjes, dan kunnen bewoners bellen naar 1-1-2. Het noteren van het signalement en eventueel een kenteken kan de politie verder helpen in het onderzoek.