Politie Zaanstreek-waterland

Twee aanhoudingen van beroving en mishandeling Purmerend

Purmerend, 19-11-2010 o De politie heeft twee jongens aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de beroving en mishandeling van een 55-jarige man uit Bolsward op 23 oktober 2010. Het slachtoffer had deze bewuste dag een afspraak met een andere man op het Trimpad in Purmerend. De twee ontmoetten elkaar en liepen samen op toen er plotseling twee mannen uit de bosjes sprongen en de Bolswarder aanvielen. Ze werkten de man tegen de grond, sloegen hem met een wapen en beroofden hem van zijn mobiele telefoon, geld en bankpassen.

Heler opgespoord

De recherche startte een uitgebreid onderzoek en zette diverse onderzoeksmethoden in. Dit leidde ertoe dat op woensdag 10 november een 15-jarige jongen uit Den Ilp kon worden aanhouden wegens heling. Hij was in het bezit van de gestolen mobiele telefoon. Hij gaf toe dat hij het toestel had gekocht van twee jongens. Dit duo bleek de man via een gay/datingsite gelokt te hebben om vervolgens te beroven. De recherche kwam het tweetal gauw op het spoor en kon de verdachten, 15 en 16 jaar en beiden uit Purmerend, op 17 en 18 november inrekenen. De drie jongens zijn op vrijdag 19 november voorgeleid aan de
rechter-commissaris. De recherche sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Een overeenkomstige zaak
Eerder dit jaar, op 18 mei 2010, werd een 36-jarige Amsterdammer slachtoffer van een beroving, ook op het Trimpad in Purmerend. De man verklaarde een afspraak te hebben over de aankoop van twee mobiele telefoons. De transactie zou de volgende dag op het Trimpad in Purmerend plaatsvinden. Toen de man om 17.10 uur op de afgesproken plek arriveerde liep de verkoper hem tegemoet. Nadat hij zich had voorgesteld, verschenen er plotseling twee jongens uit de omliggende bosjes en trok de verkoper zich snel terug. De jongens begonnen tegen de Amsterdammer te schreeuwen en bedreigde hem met een honkbalknuppel en een groot mes. De jongen met het mes pakte een horloge en de Iphone van de Amsterdammer af, de ander beroofde hem van zijn geld en zonnebril. Vervolgens vluchtten ze in onbekende richting. Deze zaak heeft duidelijke overeenkomsten met de straatroof van 23 oktober.

Aangifte doen

De recherche onderzoekt de twee straatroven maar wil graag in contact komen met slachtoffers die op dezelfde wijze en mogelijk op dezelfde plek (het Trimpad in Purmerend) zijn overvallen. Zij kunnen contact opnemen met de Decentrale recherche Waterland via: 0900-8844. Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.