Gemeente Zoetermeer

Snoeien in de winter

snoeien van takken
Zowel in de wijken als in de recreatiegebieden wordt tot begin maart gesnoeid. Kettingzagen en houtsnippers veroorzaken lawaai en trekkers kunnen tijdelijk wegen of paden blokkeren, daarom vragen wij begrip voor deze overlast. Voor het snoeiwerk in uw wijk kunt u terecht bij uw wijkpost, daar liggen ook de snoei- en uitdunningsplannenvan 22 tot en met 26 november ter inzage.
Ieder type groen vraagt om een eigen aanpak. Struiken worden gesnoeid om de bloei te bevorderen. Overhangende takken en groen, die bij uitzichthoeken het uitzicht belemmeren, worden verwijderd. Bij de snoeiwerkzaamheden gaat de gemeente zorgvuldig om met aanwezige natuur, zoals beschermde plant- en diersoorten. Zo wordt er bijvoorbeeld voorafgaand aan het snoeien, gekeken naar vaste verblijfplekken van vogels.

Natuurlijk groenbeheer
Vooral in de recreatiegebieden, parken en langs de hoofdwegen vindt er natuurlijk groenbeheer plaats. Bij aanleg van een recreatiegebied worden bomen dicht op elkaar geplant. Door de tijd heen worden er snelgroeiende bomen, zoals populieren, er tussenuit gehaald om ruimte te maken voor langzaam groeiende bomen, zoals eiken en beuken. Er ontstaan open plekken in het park waardoor het zonlicht kan toetreden. Zaden kunnen ontkiemen zodat nieuwe generaties bomen en struiken kunnen opgroeien. Op den duur ontstaat een gevarieerd bos. Veel afgezaagde stammen en omgewaaide bomen blijven in het park liggen. Daarop groeien allerlei zwammen.

Excursie
Op vrijdag 26 november is er een fietsexcursie in het Westerpark om te kijken waar, wat en waarom er gesnoeid wordt. De excursie duurt van 15.00 tot 17.00 uur en start bij het parkeerterrein van de bowling/speeltuin in het Westerpark.

Informatie
Voor informatie over het snoeiwerk kunt u terecht bij de wijkpost. De tekeningen van het Westerpark liggen ter inzage bij wijkpost Meerzicht. De tekeningen van het Buytenpark en het Noord Aa-gebied kunt u bekijken bij wijkpost Buytenwegh De Leyens. De tekeningen van de bedrijfsterreinen zijn in te zien bij wijkpost Centrum.

Zie ook

* Wijkposten