Gemeente Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn

6e ster voor Alphen aan den Rijn

Na winkelcentrum de Aarhof en de Ridderhof, ontvangt ook winkelcentrum Herenhof het Keurmerk Veilig Ondernemen. Hiermee heeft Alphen aan den Rijn 6 KVO-sterren (Aarhof 3, Ridderhof 2, Herenhof 1). De winkeliersvereniging heeft zich het afgelopen jaar ingezet om aan de eisen te voldoen. Het keurmerk wordt alleen uitgereikt aan een winkelcentrum dat aan veel veiligheidseisen voldoet. Hierbij gaat het om brandveiligheid, veilig winkelen, uitstraling, graffiti aanpak. Kortom, alles wat een winkelcentrum schoon en veilig maakt voor winkeliers en bezoekers.

KVO winkelcentra zijn aantoonbaar veilige winkelgebieden. Belangrijke indicatoren zijn de cijfers van politie en brandweer, meldingen van winkeldiefstal en andere criminaliteit en gegevens over de situatie op het gebied van verkeer, onderhoud en beheer. Zowel Cor Webbers (projectgroep KVO) als wethouder Hans Groen in t Wout (integrale veiligheid) benadrukken naast de feitelijke veiligheid ook het belang van de veiligheidsgevoelens onder ondernemers, winkelpersoneel én winkelpubliek. Ook de actie Nederland Schoon om zwerfvuil te voorkomen is in het winkelcentrum van start gegaan. Een gouden actie, aldus Groen in t Wout, want veiligheid begint bij schoon. Saskia Kleewein (hoofdbedrijfschap detailhandel) overhandigt, na het ondertekenen van het certificaat, aan het winkelcentrum een (KVO-)stoeptegel en een (KVO-)vlag en aan alle winkeliers een bezem.

Een belangrijke stap om te komen tot het keurmerk was het in het leven roepen van een samenwerkingsverband. Maar ook het opstellen van een maatregelenmatrix en het houden van een audit en een schouw. Na het ondertekenen van het convenant, is het natuurlijk niet afgelopen. De maatregelen die zijn genomen of nog verder moeten worden aangepast, moeten een blijvend veilig resultaat voor het winkelcentrum geven. Om het thema veiligheid onder de aandacht te blijven brengen, komen alle betrokken partijen ook in het nieuwe jaar regelmatig bijeen. Na twee jaar vindt er een hercertificering plaats. Wethouder Groen in t Wout feliciteert alle betrokkenen met het behalen van de ster en roept hen op om voor een tweede ster te gaan.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden is een gevolg van afspraken tussen het Platform Detailhandel en de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, waarin werkgevers en werknemers in de detailhandel samenwerken, vervult een coördinerende rol.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn