D66

vrijdag 19 november 2010

Groene doorrekening bevestigt kritiek D66 op Regeerakkoord

Vandaag zijn de resultaten van de analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet heeft ondanks veelvuldig aandringen van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold voor, tijdens en na het debat over de regeringsverklaring het rapport nu pas naar buiten gebracht. D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven is blij dat het kabinet de resultaten eindelijk openbaar heeft gemaakt, al zijn de conclusies gitzwart. "Er staan talloze conclusies in de doorrekening die wij al vermoedden maar helaas waar blijken te zijn. We halen met Rutte-Verhagen onze internationale verplichtingen niet op het vlak van duurzame energie, schonere lucht, water en natuur."

Rutte-Verhagen slecht voor milieu

Op 12 oktober kon het kabinet al weten wat de negatieve effecten zijn van de voorstellen op milieugebied in het regeerakkoord en dat Nederland hierdoor de Europese doelstellingen niet gaat halen op een groot aantal punten. Van Veldhoven: "Ik begrijp nu ook waarom het kabinet dit rapport zo lang in de la heeft gehouden. De kwaliteit van onze leefomgeving holt achteruit met deze regering. De ambities op het gebied van schoon water en hernieuwbare energie worden door Rutte-Verhagen drastisch omlaag bijgesteld en vervolgens niet eens gehaald. Gemaakte afspraken met onze buurlanden staan plotseling weer op de tocht. `Afspraak is afspraak' lijkt niet te gelden voor dit kabinet."

Achteruitgang

De conclusies uit het rapport liegen er niet om. Van Veldhoven: "Onze sombere vermoedens blijken te kloppen. Zo is het budget dat Rutte-Verhagen beschikbaar stelt onvoldoende om aan de Europese verplichting voor hernieuwbare energie te voldoen. De verhoging van de maximumsnelheid leidt tot meer verkeersslachtoffers en is in strijd met de gezondheidseisen voor luchtkwaliteit. Bovendien leidt de verhoging ook tot een toename van het autogebruik waardoor mensen juist langer in de file staan. Met de huidige koers van dit kabinet gaat ook de biodiversiteit verder achteruit. Ik word hier niet vrolijk van."