Belgische Federale Overheid


168 projecten ingediend voor de toekomst van het Justitiepaleis in Brussel

Datum: 19 november 2010

Naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, lanceerden de Regie der Gebouwen en de FOD Justitie op 20 juli 2010 een internationale ideeënwedstrijd onder de naam 'Brussels Courthouse: Imagine the future'.

De belangstelling was groot. 168 dossiers werden ingediend tegen de afsluitdag van de wedstrijd. De meeste dossiers zijn afkomstig uit België (78 dossiers), gevolgd door Nederland (18), het Verenigd Koninkrijk (11), Frankrijk (10) en Duitsland (9). Daarnaast werden ook dossiers ontvangen uit China, de VSA, Rusland, Nieuw-Caledonië, Ile de la Réunion, Brazilië, Mexico, Australië, Korea, Egypte, Japan, ... Kortom, de oproep naar ideeën werd wereldwijd goed ontvangen.

Nu wordt gestart met de analyse van elk dossier. Eind november komt de jury voor de eerste maal samen. De jury is samengesteld uit:
* een vertegenwoordiger van de Regie der Gebouwen
* een vertegenwoordiger van de FOD Justitie
* een vertegenwoordiger van de magistratuur
* een vertegenwoordiger van de Koning Boudewijnstichting
* een vertegenwoordiger van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
* een vertegenwoordiger van het academisch corps
* de bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
* een vertegenwoordiger van de Directie van Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
* een vertegenwoordiger van de stad Brussel
* een vertegenwoordiger van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
* een architect

* een observator van de Europese Unie; deze beschikt niet over een stemrecht

Na de analyse van de dossiers en de beraadslagingen van de jury, worden de laureaten aangeduid. Er zijn twee mogelijke scenario's waarvoor telkens drie laureaten gekozen zullen worden. In het ene scenario blijft het justitiepaleis een (gedeeltelijk) justitiële functie behouden en in het andere valt die functie weg.

De prijsuitreiking is gepland in het eerste trimester van 2011.