Nieuw-Vlaamse Alliantie




Regeringsvoorstellen asiel schieten te kort

klok 19 november 2010

Na de ministerraad van vandaag stelt de N-VA teleurgesteld vast dat de voorstellen om de asielprocedure te versnellen niet ver genoeg gaan. De N-VA betreurt dat ze als grootste partij niet betrokken werd bij het overleg, ondanks de uitgestoken hand. De partij vraagt dat het debat eindelijk ten gronde wordt aangegaan. Doel blijft een drastische verstrenging van de asielwet, zoals onze buurlanden al hebben gedaan.

De maatregel om de procedure voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (de instantie die de aanvragen in beroep behandelt) te vereenvoudigen, is op zich goed maar het blijft een lapmiddel. Momenteel gaat 85 % van de geweigerde asielzoekers in beroep, meestal louter om de procedure en de opvang met zes maand te verlengen. Dit blijkt uit de zeer lage kans op succes (in het laatste gerechtelijk jaar ging het om 16 erkenningen op 2520 beroepen aan Nederlandstalige kant, 126 op 1988 aan Franstalige kant).

Het regeringsvoorstel focust alleen op een snellere doorstroom van asielzoekers die zich in de procedure bevinden. De N-VA pleit voor een totaalaanpak, die ook de instroom en de verwijdering van vreemdelingen regelt. Kamerleden Sarah Smeyers en Theo Francken van de N-VA: "Onze voorstellen vernauwen de toegang tot de asielprocedure en de beroepsprocedure, onder meer door een versnelde procedure van amper twee weken voor asielzoekers uit veilige landen, zoals Marokko, Armenië en alle landen uit de Balkan."

Alleen zwaar zieken met paspoort opnemen

De regering wijzigt ook de procedure voor het verkrijgen van verblijfspapieren om medische redenen. "De fraude met documenten is dagelijkse kost. Er zijn amper controleartsen en er bestaat nog steeds geen lijst met ernstige aandoeningen. Voor ons kunnen alleen zwaar zieke migranten met een paspoort geregulariseerd worden", zeggen Smeyers en Francken. Bovenop de nu al tienduizenden asielzoekers, vormen de 8.575 aanvragen (2009) voor medische regularisatie een enorme belasting voor het opvangnetwerk. Van die aanvragen werden er amper 754 erkend. Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be