Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Amsterdam schakelt opnieuw piraten uit

19 november 2010, 16.27 uur

Hr. Ms. Amsterdam heeft, na succesvolle acties eerder deze week, opnieuw een groep piraten uitgeschakeld. De boordhelikopter ontdekte een whaler en 2 skiffs dicht onder de Somalische kust. Hoogstwaarschijnlijk wilden de zeerovers, die al enige dagen werden geobserveerd, op open zee een koopvaardijschip kapen.

De whaler, het moederschip, was beladen met onder meer brandstofvaten en ladders. In de skiffs zat een aantal bewapende mannen. Bij het zien van de helikopter gingen de boten er snel van door, waarbij de inzittenden hun wapens en ladders overboord wierpen.

Vurende helikopter

Een schutter schakelt het moederschip uit. Foto: ministerie van Defensie

De Lynx-boordhelikopter stopte de eerste skiff met waarschuwingsschoten naast de boot, terwijl de Amsterdam opstoomde. De mensen in de whaler en de tweede voortvluchtige skiff werden overmeesterd door mariniers in snelle motorboten (RHIB's). De kapersvaartuigen zijn uitvoerig doorzocht. Daarna is het moederschip vernietigd en zijn de skiffs in bewaring genomen.

Eerste dag nieuwe operatie

Vandaag is de eerste dag dat het bevoorradingsschip deel uitmaakt van NATO-operatie Ocean Shield, die zich richt op piraterijbestrijding in de Indische Oceaan bij Somalië en de Golf Van Aden. Gisteren voer het Fast Combat Support Ship Hr. Ms. Amsterdam al ruim 2 maanden onder de vlag van de Europese Unie voor de antipiraterij-operatie Atalanta. Het Nederlandse marineschip heeft afgelopen maanden 37 zeerovers en een groot aantal piratenvaartuigen onderschept.

Bevoorrading

Naast haar antipiraterijtaken levert de Amsterdam brandstof aan een groot aantal schepen van de EU en NAVO in het gebied. Zij kunnen hun taken in het operatiegebied langer uitvoeren door de aanwezigheid van de bevoorrader.

Achtergrondinformatie

* Mariniers onderscheppen piraten