Ministerie van Defensie


Hr. Ms. De Ruyter vertrekt voor anti-piraterijmissie

19 november 2010, 16.17 uur

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter vertrekt komende week om rond de Hoorn van Afrika als vlaggenschip van de Standing NATO Martime Group 2 op te treden. Dit NAVO-vlootverband staat onder Nederlands bevel en wordt onder meer ingezet voor voor de maritieme anti-piraterijmissie Ocean Shield. Een boordkanon van de Hr. Ms. Amsterdam waarmee net een piratenschip op de korrel is genomen. Foto ministerie van Defensie

Door defecten aan de dieselgeneratoren vertrekt De Ruyter later dan gepland uit Den Helder. Om deze periode te overbruggen, blijft het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam 3 weken langer in het missiegebied. Het fast combat support ship nam daar de afgelopen 3 maanden deel aan de anti-piraterijmissie Atalanta van de EU. De Hr. Ms. Amsterdam deed dit met succes. Het schip en haar bemanning wisten zowel gisteren als vorige week een groep piraten te ontwapenen. De komende 3 weken neemt de Harer Majesteits Amsterdam namens Nederland dus ook deel aan Ocean Shield.

Afstemming

De NAVO-missie Ocean Shield is in de eerste plaats gericht op het terugdringen van piraterij in de Golf van Aden en het Somalische Bassin. Ook de maritieme eenheden van het EU-verband Atalanta en het internationale vlootverband van de Combined Maritime Taskforce 151 opereren in dezelfde regio met dezelfde reden. Om al de betrokken vaartuigen zo effectief mogelijk in te zetten vindt continu overleg en afstemming plaats.

Eigen capaciteit

Hr. Ms. de Ruyter escorteert in 2008 op de Indische Oceaan ter hoogte van Somalië de schepen 'Dream H' en 'As Salaam' die varen voor het World Food Program van de VN.

De maritieme eenheden van het NAVO-eskader jagen niet alleen zelf actief op piraten, ook helpen ze de regionale staten bij het ontwikkelen van eigen capaciteit om piraterij te bestrijden. Daarnaast kunnen de schepen worden ingezet ter bescherming van schepen van het World Food Programma en de African Union Mission in Somalia.

Verwijzingen

* Kamerbrief verlenging inzet Hr.Ms. Amsterdam voor piraterijbestrijding * Kamerstuk | 19 november 2010 | pdf, 2 pagina's, 25 KB

Zie het origineel