Gemeente Soest

Geslaagd Lagerhuisdebat over Waterbeleid gemeente Soest

19 november 2010

Dinsdag 2 november heeft er in de gemeente Soest een Lagerhuisdebat plaatsgevonden over het toekomstig waterbeleid. Een geslaagd debat en een interessante avond bovendien, zo bleek uit de reacties van de panelleden en het publiek.

Eerder zijn er al drie scenario's opgesteld over het waterbeleid (bijvoorbeeld hoe we in de toekomst het rioleringssysteem inrichten - duurzaam of niet?). Het college heeft het belangrijk gevonden om inwoners de kans te geven hierover mee te praten. Maar hoe organiseer je dat voor een dergelijk abstract onderwerp?

Er is gekozen voor de vorm van een debat. Na de opening door wethouder Van Berkel-Vissers gingen de professionals (zoals medewerkers van Grontmij, Provincie Utrecht, Vereniging Natuurmonumenten, het Waterschap en Vitens) en Soester inwoners en ondernemers met elkaar in gesprek over water, wateroverlast én duurzaam waterbeleid.

Op de tribune zaten collega's, raadsleden en een flink aantal inwoners die actief meededen aan het debat; bijvoorbeeld met vragen over grondwateroverlast, oplossingen daarvoor en mogelijkheden om regenwater op te vangen en dat te gebruiken. Maar ook met kritische vragen richting gemeente en Waterschap over wat gedaan wordt om overlast te beperken en te voorkomen.

Het thema is op 2 november van veel verschillende kanten belicht. Er is nog geen besluit genomen. Dat gebeurt in een later stadium door het college en de raad. Het debat heeft veel nuttige informatie opgeleverd over hoe er in Soest wordt gedacht over het waterbeleid, gekoppeld aan duurzaamheid. En dat is waardevolle informatie welke meegenomen wordt in de besluitvorming van de gemeenteraad.