Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


bedrijfsvoering

Waterschap tekent voor klimaatneutrale bedrijfsvoering

Publicatiedatum : 19 november 2010

Hoogheemraad Guus Beugelink tekende vandaag, 19 november 2010, de intentieverklaring voor deelname aan het project Op Kop van de provincie Utrecht. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden sluit zich graag aan bij de overige koplopers en werkt met overgave aan een duurzame organisatie en duurzaam waterbeheer. Dit vanuit de overtuiging dat we als overheidsinstelling een voorbeeldrol vervullen. Daarnaast biedt de watersector ook kansen om zelfvoorzienend te worden in de energie. Het thema energie en klimaat is één van de speerpunten in ons beleid om Maatschappelijk Verantwoord te Ondernemen (MVO).

Duurzame maatregelen waterschap

MVO wordt een integraal onderdeel van onze manier van werken. We richten ons onder meer op zuinig energiegebruik, energiewinning op onze rioolwaterzuiveringen en het gebruik van duurzame bouwmaterialen. Wij werken aan zo'n klein mogelijke footprint en zoveel mogelijk gesloten kringlopen (Planet). We werken in dialoog met de samenleving om onze doelen, maatregelen en activiteiten af te stemmen (People). Wij voeren onze taken uit tegen verantwoorde maatschappelijke kosten en baten op lange termijn (Profit). Nu al gebruikt het waterschap uitsluitend groene stroom, gebruiken we duurzaam geproduceerd hout en papier (met het FSC-certificaat of daaraan gelijkwaardig) en drinken we fairtrade koffie en thee.

Project Op Kop

Het waterschap tekent de intentieverklaring samen met 12 andere organisaties tijdens de conferentie Utrecht 2040. Deze organisaties verbinden zich aan het doel om hun energieverbruik terug te dringen en de bedrijfsvoering klimaatneutraal te maken. De koplopersgroep past in het provinciale motto: samen ondernemen met nieuwe energie. De keus voor een klimaatneutrale organisatie biedt kansen: een economische impuls, een positief imago en een betere leefomgeving. Klimaatneutrale bedrijfsvoering betekent dat de organisatie geen broeikasgassen uitstoot. Eventueel vrijgekomen broeikasgassen worden gecompenseerd. Koplopers realiseren dit in drie stappen: energie besparen, duurzame energie opwekken en CO2-compensatie. De provincie Utrecht ondersteunt de koplopers. Tijdens expertmeetings worden ervaringen en ideeën uitgewisseld.