Gemeente Breda

22 kilometer schone bermen met Zwerfvuilproject Ulvenhout-Bavel

Vrijdag 20 november is de tweejaarlijkse bijeenkomst van het Zwerfvuilproject Ulvenhout-Bavel in Bezoekerscentrum Wolfslaar.

Het moment om de samenwerking te bespreken, tips uit te wisselen en de waardering in ontvangst te nemen voor de ruim 22 kilometer schone bermen en bosranden in de omgeving van Ulvenhout en Bavel.

âDit initiatief bewijst al bijna 15 jaar dat Breda actieve inwoners heeft die zich inzetten voor hun woonomgeving. Daarmee sluiten deze vrijwilligers prima aan bij het beleid van het college om te stimuleren dat inwoners meer eigen initiatief nemen als het gaat om het beheer en onderhuid van de buitenruimte. Deze vrijwilligers tonen dat initiatief en nemen eigen verantwoordelijkheid voor een daadwerkelijk zichtbaar opgeruimde omgeving. Een goed voorbeeld in Bredaâ, volgens Bob Bergkamp, wethouder Wonen en Leven. âNamens het College van burgemeester en wethouders breng ik graag onze waardering over aan deze actieve Bredanaars.â

Geadopteerd
In 1996 heeft de Milieuwerkgroep Ulvenhout samen met de Natuur- en Milieuvereniging Nieuw Ginneken (nu Markkant) het zwerfvuilproject Ulvenhout-Bavel opgepakt.
Ruim 30 vrijwilligers, een diverse groep mannen en vrouwen, hebben een schoon te houden traject geadopteerd en verzamelen daar regelmatig zwerfvuil. De frequentie bepalen ze zelf.
De vrijwilligers beschikken over een âknijperâ en vuilniszakken. Ze deponeren de oogst in hun eigen container of kunnen de zak afsluiten en neerzetten bij een openbare afvalbak.

Samenwerking
Naast de grote inzet van de vrijwilligers is het succes van het project mede te danken aan de medewerking van de gemeente die extra vuilnisbakken plaatste en af en toe wat extra vuil ophaalt. En ook dankzij de samenwerking met andere organisaties en scholen is dit resultaat gehaald. Zo werkt Staatsbosbeheer mee onder andere door het plaatsen van extra vuilnisbakken en het leveren van de âknijpersâ. Besteden de scholen aandacht aan preventie van zwerfvuil en werken ze soms ook mee. En levert Stichting Nederland Schoon voorlichtingsmateriaal.

Breda, 19 november 2010