Provincie Flevoland
BR> Randstad 2040 vergeleken met Europese innovatiestrategieën

Publicatiedatum: 19 november 2010

Hoe kan een regionale overheid de juiste voorwaarden scheppen voor innoverende bedrijven en mensen? Wat is de beste strategie om op een groot aantal terreinen aantrekkelijk te zijn voor bedrijfsvestiging? Om op dergelijke vragen antwoord te krijgen doen de vier
Randstadprovincies, waaronder Flevoland, mee aan een internationaal vergelijkend onderzoek.

Europa-gedeputeerde Andries Greiner van Flevoland is samen met zijn collega-gedeputeerden in de Randstad initiatiefnemer van de aanvraag voor het onderzoek, dat in gang is gezet door de regio West-Midlands (GB). Hij is zeer verheugd mee te kunnen doen. "Hiermee kunnen we een belangrijke impuls geven aan het onderzoek naar innovatie in onze regio én in andere regio's. Het levert ons handvatten op om in de Randstad scherper in te zetten op innovatie. Dit sluit aan bij de wens van de Europese Unie dat regio's met hun beleid vormgeven aan hun specialisme. Dit betekent dat de Randstad zijn voordelen benut en die sectoren versterkt, waarin het gebied verhoudingsgewijs goed is."

`Toolkit' voor strategieontwikkeling

Het initiatief van de Engelse regio West-Midlands bestaat eruit dat de Randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) deelnemen aan het project `regionaal geïntegreerde strategieën in Europa' (RISE). Anderhalf jaar lang wordt onderzoek gedaan naar de strategieën in West-Midlands (GB), Sjælland (Den), Västerbotten (Zwe) en de Randstad. Voor de Nederlandse bundeling van vier provincies doet Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft onderzoek naar de totstandkoming en effecten van de Structuurvisie Randstad 2040. Het resultaat zal bestaan uit een rapport over de vorming van integrale innovatiestrategieën, een `toolkit' voor strategieontwikkeling op regionaal niveau en een internationale conferentie over dit thema. Het onderzoek gaat in november van start; de eerste resultaten worden verwacht in het voorjaar van 2012.

Harmonisering

Het project RISE is onderdeel van ESPON (het Europese Observatie Netwerk voor Territoriale Ontwikkeling en Cohesie) dat voor het onderzoek 350.000 euro beschikbaar heeft gesteld. Het ESPON 2013-programma is in 2007 door de Europese Commissie aangenomen. Dit programma, dat door de Europese Unie samen met de ESPON partners bekostigd wordt, heeft tot doel met internationaal vergelijkend onderzoek een bijdrage te leveren aan beleidsontwikkeling, zowel binnen de EU als geheel als binnen de afzonderlijke landen.
Onderzoeksinstellingen uit de bij ESPON aangesloten landen kunnen, via open inschrijving, meedingen naar onderzoeken vanuit dit programma.