Inspectie Verkeer en Waterstaat


IVW sluit eerste convenant in touringcarbranche

Nieuwsbericht | 19-11-2010

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en het touringcarbedrijf Doelen Coach Service hebben een convenant ondertekend waarin afspraken staan over het verminderen van reguliere inspecties. Het is het eerste convenant dat de IVW met een bedrijf uit de touringcarbranche sluit.

Doelen Coach Service moet de IVW jaarlijks informatie aanleveren over werknemers, materieel, de registratie van arbeidstijden, overtredingen en ongevallen. Ook stelt het bedrijf ieder jaar haar doelen met betrekking tot de naleving van de regelgeving.

Doelen Coach Service begon in 1925 in de Amsterdamse Doelenstraat en is sinds ruim veertig jaar in handen van de familie Van Wijk. Achttien jaar geleden verhuisde de touringcar- en limousineservice naar Rozenburg (bij Schiphol).

Met het sluiten van handhavingsconvenanten wil de IVW het aantal inspecties op de ondertoezichtstaanden met wie een convenant is afgesloten verminderen. Hierdoor kan de inspectie meer focussen op de risico's bij minder presterende bedrijven.

De meerwaarde van een convenant voor een bedrijf is dat de inspectie expliciet vertrouwen toont in dit bedrijf en tegelijkertijd de toezichtrelatie serieus neemt met wederzijdse afspraken. Om voor een convenant in aanmerking te komen moet het bedrijf voldoen aan verschillende criteria. Zo moeten de beheersmaatregelen voor veiligheid, kwaliteit en interne controle goed zijn. Verder moet er sprake zijn van een aantoonbaar bovengemiddelde naleving van de vervoersregelgeving en mag er geen negatief profiel zijn bij andere inspectiediensten.