UMC Groningen

Matig alcohol beter dan geen alcohol na niertransplantatie

19 november 2010

Matig alcoholgebruik vermindert het risico op diabetes en vroegtijdige sterfte na niertransplantatie. Dat blijkt uit een studie verricht door Dorien Zelle onder leiding van dr. Stephan Bakker van het UMCG. De onderzoekers presenteerden hun bevindingen gisteren op het jaarlijkse congres van de Amerikaanse Vereniging van Nefrologie dat deze week in Denver plaatsvindt.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat volwassenen die één of twee glazen alcohol per dag drinken een kleinere kans hebben op diabetes en voortijdige sterfte dan mensen die helemaal niet drinken. Tot nu toe was onbekend of dit ook geldt voor mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan. Onderzoekers van het UMCG hebben nu ontdekt dat het drinken van matige hoeveelheden alcohol ook een beschermende werking heeft tegen diabetes en vroegtijdige sterfte na niertransplantatie.

De onderzoekers volgden 600 mensen die in het verleden een niertransplantatie hebben ondergaan gedurende zeven jaar na hun transplantatie. Hieruit bleek dat matige drinkers van alcohol 67% minder kans hadden om diabetes te ontwikkelen dan geheelonthouders, sporadische en zware drinkers van alcohol. Ook hadden zij 44% minder kans om vroegtijdig te overlijden.

Om afstoting van een getransplanteerd orgaan te voorkomen, krijgen mensen die een transplantatie hebben ondergaan vaak hun leven lang immunosuppressieve medicatie. Na een transplantatie verbetert de kwaliteit van leven van mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan aanmerkelijk, maar staat deze vaak voortdurend onder druk door allerlei beperkingen, regels en risico's. Op basis van de bevindingen van de onderzoekers is er geen reden om na niertransplantatie te adviseren geen alcohol te drinken als het maar met mate is.