GroenLinks


Kabinet koerst aan op confrontatie rond Europese milieuafspraken

Vrijdag 19 november 2010, 17:54u - Liesbeth van To...
GroenLinks is geschrokken van de waarschuwende woorden die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nog voor de beëdiging van het kabinet gaf over de natuur- en milieuaspecten van het regeerakkoord. Die botsen op veel plekken met Europese afspraken en wetgeving. Dat staat in een vandaag uitgekomen rapport van PBL waarin de gevolgen van het regeerakkoord zijn bekeken.

"Normaal gesproken telt een gewaarschuwd mens voor twee. Het is kwalijk dat Rutte en zijn kabinet de adviezen van hun deskundigen in de wind slaan. Willens en wetens koersen ze af op een confrontatie met Europa", zegt Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks.

Volgens GroenLinks maakt dit kabinet precies de verkeerde keuzes. Geen kilometerheffing, maar wel een verhoging van de maximumsnelheid. Geen ambitieuze maatregelen om de productie van groene energie te stimuleren, maar wel het in stand houden van de 7,5 miljard euro per jaar aan verborgen subsidies voor vieze energie.

In de tot vandaag geheime notitie kraakt het PBL enkele harde noten over de gevolgen van het kabinetsbeleid. Nederland wekt te weinig schone stroom op. De natuurdoelen, zoals soortenrijkdom, raken nog verder uit beeld. Vooral in de stad blijft de lucht te ongezond. En er is zorg rond de teruggeschroefde ambities rond het schoner maken van water.

Van Tongeren: "De apathische houding van het kabinet ten aanzien van natuur en milieu is ernstig. Maar het gemak waarmee Europese afspraken genegeerd worden, doet het ergste vrezen voor andere beleidsterreinen. Alsof die vrijblijvend zouden zijn. We worden het slechtste jongentje van de Europese klas. Daarmee riskeren we niet alleen enorme boetes vanuit Europa. We gaan ook banen en economische kansen missen."

GroenLinks diende bij het debat over de regeringsverklaring een motie in waarin het kabinet werd opgeroepen om de milieuparagraaf uit het regeerakkoord verder uit te werken en volledig door te laten rekenen door het PBL. Deze motie kon op ruime steun in de Tweede Kamer rekenen. GroenLinks zal erop aandringen dat het kabinet deze motie zo snel mogelijk uitvoert.