Waterschap Dommel

Waterstanden beken weer normaal

Publicatiedatum : 19 november 2010

Het water in De Dommel en de zijbeken is gezakt tot een normaal peil. De waterbergingsgebieden lopen leeg of zijn al leeg en de stroomsnelheid is zodanig dat het vaarverbod wordt ingetrokken.

Waterberging heeft erger voorkomen

Afgelopen week hebben veel medewerkers van Waterschap De Dommel overuren gedraaid. Om grote wateroverlast te voorkomen hebben ze maatregelen genomen, zoals het inzetten van de waterbergingsgebieden in het dal van de Tongelreep bij Valkenswaard, de Rummeling in Maarheze, de Vloeder-Zuid en Beeksedijk-west in Goirle en de Logtsebaan in Spoordonk. Op dit moment is het Tongelreepdal weer leeg en lopen de overige gebieden leeg.

Voor toekomst meer bergingsgebieden nodig

De situatie, zoals die afgelopen week heeft plaatsgevonden, vindt statistisch eens per 10 jaar plaats. Voor situaties waarbij nog veel meer regen valt en minder vaak voorkomen, zoeken we nog andere bergingsgebieden. Uit analyse blijkt dat bij extreme regenval Eindhoven en Geldrop te maken krijgen met wateroverlast. Hiervoor is het nodig om stroomopwaarts meer water te kunnen bergen. Daarom zijn de waterbergingsgebieden ten oosten en zuiden van Eindhoven noodzakelijk. Ook om 's-Hertogenbosch goed te kunnen beschermen zijn langs de Essche Stroom en Beerze en Reusel nog bergingsgebieden nodig. We werken er aan om alle gewenste bergingsgebieden in 2015 ingericht te hebben.

Varen mag weer, ook voor Sint

Nu het water weer gezakt is en de stroomsnelheden weer normaal zijn, mag er ook weer gevaren worden. Het waterschap heft het vaarverbod op, dat afgekondigd was omdat het te gevaarlijk voor de kanovaart zou zijn. Hiermee kan ook Sinterklaas gewoon via het water aankomen, zoals onder andere in Spoordonk en Esch.