Rijksoverheid


Akkoord van de Jonge Ondernemer

Toespraak | 19-11-2010

Speech Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, na ontvangst van 10 punten `Akkoord van de Jonge Ondernemer' op 19 november 2010 in Den Haag

* Dank voor dit cadeau! Past wel bij jullie: je kan er niet omheen!
* Geweldig leuk om jullie vandaag hier te mogen ontvangen tijdens de derde Global Entrepreneurship Week in Nederland. Ondernemerschap is de kurk waar onze economie op drijft!

* Nederland bruist van het ondernemerschap deze week. Met steun van EL&I zijn 150 evenementen door het hele land georganiseerd. Jullie leveren een grote bijdrage met bustour, discussies op Twitter en dit 10-punten plan.

* Jullie zijn een voorbeeld en een bron van inspiratie, voor jongeren en ouderen. Jonge twintigers en nu al succesvolle ondernemers. Terwijl de meesten van jullie ook nog studeren!
* Mijn ministerie heeft samen met het ministerie van Onderwijs de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om ondernemerschap te stimuleren. Door Centres of Entrepreneurship op universiteiten en hogescholen op te zetten. Door de Global Entrepreneurship Week naar Nederland te halen. Door New Venture te steunen, de nationale wedstrijd voor het beste business plan. Daar zijn veel succesvolle jonge ondernemers uit voort gekomen.

* Die investering werpt al vruchten af:


- 80 procent van alle universiteiten en hoge scholen heeft nu een programma voor ondernemerschap;


- Het aantal jonge bedrijven in oprichting is sinds 2006 bijna verdubbeld;


- Nederland hoort nu bij de Europese koplopers als het gaat om jonge en startende bedrijven;


- We zijn op de goede weg. Toch is een succesvol bedrijf nog steeds moeilijk te combineren met een voltijd studie als `normale' student.
* Een van jullie moest het hele vak finance overdoen omdat hij een college miste toen hij bij de bank was om de financiering van zijn bedrijf te regelen. Dat is een cynisch voorbeeld. Succes moeten we niet afstraffen maar stimuleren!

* Ik neem jullie uitnodiging dan ook graag aan. Laten we samen het beleid nog eens serieus doornemen op barrières voor jonge en studerende ondernemers als jullie. Dit 10-puntenplan is daarvoor een uitstekende basis.

* Ik ga de komende jaren meer aandacht besteden aan valorisatie. Kennis moet niet op de plank blijven liggen. Ondernemers als jullie moeten die kunnen omzetten in nieuwe producten en diensten. Of inzetten om de files op te lossen of de zorg te verbeteren.
* Jullie voorstel om universitair onderzoek beter toegankelijk te maken voor studentstarters sluit daar naadloos bij aan.
* Ik ga ook kijken hoe we patenten van universiteiten beter kunnen benutten. Waarom zouden studenten patenten niet op een no cure, no pay-basis kunnen gebruiken? Als je er wat mee gaat verdienen, krijgt de universiteit een deel van die verdiensten. Daar moeten de overheid en vooral de universiteiten mee aan de slag!
* Op mijn `to do'-lijstje zet ik hierbij ook het beter toegankelijk maken van financiering. Zoals Seed- en pre-seed fondsen voor jonge ondernemers, die leningen verstrekken om de start van een bedrijf voor te bereiden.

* En inderdaad: waarom niet een speciale regeling voor studentondernemers, geïnspireerd op de regeling voor topsporters? Ik zal het eens met Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra opnemen.

* Veel van jullie tien punten komen terug in wat we al doen. Maar misschien moeten we daar meer bekendheid aan geven. Of moeten we de programma's verbeteren.

* Laten we over uiterlijk een half jaar weer bij elkaar komen om te bezien welke oplossingen we hebben kunnen forceren. Ondertussen weten we elkaar via Twitter wel te vinden!

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Zie ook


* Innovatie en ondernemen | Onderwerp | EZ, EL&I
* Onderwijs en ondernemerschap | Onderwerp | EZ, OCW

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051