Belgische Federale Overheid


Charles Michel doet een oproep om de toepassing van en het respect voor de kinderrechten te verbeteren

Datum: 19 november 2010

Januari 2010: een verschrikkelijke aardbeving treft Haïti, er vallen meer dan 220.000 slachtoffers en vele miljoenen mensen blijven ontheemd achter.
Augustus 2010: de moessonregens veroorzaken enorme overstromingen in Pakistan. 21 miljoen mensen worden getroffen.
2 zeer verschillende gebeurtenissen in twee verschillende regio's maar met een belangrijke gelijkenis: in beide gevallen zijn de helft van de slachtoffers kinderen.

Vandaag leven er meer dan een half miljard kinderen met minder dan 1 euro per dag. 9 miljoen kinderen sterven elk jaar door gemakkelijk te vermijden doodsoorzaken voor hun 5de verjaardag. Dat is 1 kind om de 4 seconden. Dit zijn alarmerende statistieken. Nergens waar er hoge ondervoeding en kindersterfte is en analfabetisme heerst, is er een duurzame ontwikkeling mogelijk geweest.

Toch is er vooruitgang geboekt. Het beleid heeft reeds bewezen dat het bestrijden van kindersterfte kan slagen, maar het is nog niet voldoende.

Charles Michel heeft van de kinderrechten een beleidsprioriteit gemaakt. De middelen en beleidsaandacht voor kinderen, zowel via bilaterale, multilaterale of humanitaire hulp, zijn toegenomen. Vandaag, op de internationale dag van de rechten van het kind, doet Charles Michel een oproep om de toepassing van en het respect voor de kinderrechten te verbeteren en om de internationale conventie voor de kinderrechten en de bijhorende protocollen uit te voeren.