Nieuw-Vlaamse Alliantie




Jobkorting wordt volledig stopgezet

klok 19 november 2010

De Vlaamse Regering heeft vandaag beslist om de jobkorting vanaf 1 januari 2011 volledig stop te zetten. De Vlaamse Regering had vragen bij de effectiviteit van de huidige jobkorting als maatregel om de werkloosheidsval te dichten. Bovendien maakte de Europese Commissie bezwaren bij de huidige regeling. Hierdoor haalt Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters een extra besparing van 75 miljoen euro voor 2011. Bij het begin van deze regeerperiode werd de jobkorting al beperkt tot de laagste inkomens.

De Vlaamse Regering is van mening dat een combinatie van maatregelen efficiënter is om de werkloosheidsval te bestrijden. De Vlaamse Regering gaf aan Vlaams minister van Werk Philippe Muyters de opdracht om concrete maatregelen voor te stellen die gericht zijn op de activering van mensen. Daarbij zal hij zich vooral richten op mensen met een laag inkomen, waaronder de éénoudergezinnen. De minister van Werk heeft al een aantal concrete voorstellen gelanceerd in het kader van het armoedeplan. Bij de voorstellen zal ook een maatregel zitten die gericht is op een gemakkelijkere toegang tot kinderopvang voor deze doelgroep.

De jobkorting werd door de vorige Vlaamse Regering ingevoerd om de werkende bevolking te belonen en het verschil tussen werken en niet werken groter te maken. Specifieke maatregelen hebben ook een groter werkgelegenheidseffect dan lineaire maatregelen, zoals de jobkorting.

De Europese Commissie stelde Vlaanderen ook in gebreke voor de wijze waarop de jobkorting wordt toegepast. De Commissie ziet in de jobkorting een indirecte discriminatie op basis van de nationaliteit van de werknemers. Door de stopzetting ruimt de Vlaamse Regering dit probleem meteen van de baan. Auteur(s): Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Contactinfo:

Thomas Pollet, Woordvoerder van minister Philippe Muyters Tel: 02 552 67 07 E-post: thomas pollet vlaanderen be