Rijksoverheid


Verhagen: `Ondernemerschap is kurk waar economie op drijft'

Nieuwsbericht | 19-11-2010

`Ondernemerschap is de kurk waar onze economie op drijft.' Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL & I) vrijdag 19 november toen hij een 10-puntenplan in ontvangst nam van een groep jonge ondernemers.

In het `Akkoord van de Jonge Ondernemer' pleit de Jong Entrepreneurial Foundation Sagamores (een beweging van en voor jonge veelal nog studerende ondernemers) er onder meer voor om het universitair onderzoek beter toegankelijk te maken voor studentstarters. Ook pleiten ze voor betere financieringsmogelijkheden voor studentstarters, een beter gebruik van patenten uit publiek gefinancierd onderzoek en voor meer aandacht voor ondernemerschap op scholen.

Patenten niet op de plank

Verhagen zegde de studenten toe om de komende jaren meer aandacht te besteden aan het omzetten van onderzoek in nieuwe producten en diensten. Zo wil de minister kijken hoe bijvoorbeeld patenten van universiteiten beter kunnen worden gebruikt en niet `op de plank blijven liggen'. "Waarom zouden studenten patenten niet op een no cure, no pay-basis kunnen gebruiken? Als je er wat mee gaat verdienen, krijgt de universiteit een deel van die verdiensten. Daar moeten de universiteiten, het bedrijfsleven en de overheid mee aan de slag, ", aldus Verhagen.

Ondernemerschap essentieel voor innovatie

Het aantal Nederlanders dat bezig is om een nieuw bedrijf op te richten is aanzienlijk gestegen de laatste jaren. Nederland behoort inmiddels tot de top 5 van EU-landen. "Ondernemerschap is essentieel voor innovatie. We doen het op dit vlak dus erg goed. Wel kan het ondernemerschap onder bijvoorbeeld hoger opgeleiden nog beter. Juist studentstarters kunnen hierbij een belangrijke rol spelen," aldus de minister. Volgens Verhagen is er laatste tijd ook al veel gebeurd om het ondernemerschap te stimuleren. Zo wees hij erop dat dankzij steun van EL&I en OCW inmiddels 80 procent van alle universiteiten en hogescholen een programma hebben voor het stimuleren van ondernemerschap.

Over een half jaar wil Verhagen weer met de jonge ondernemers om de tafel om te praten over de stand van zaken.

Documenten en publicaties

Akkoord van de Jonge Ondernemer

Speech Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, na ontvangst van 10 punten `Akkoord van de Jonge ...

Toespraak | 19-11-2010 | EL&I

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie