MKB-Nederland


19 november 2010
Schrap Besluit basishulpverlening

De huidige regelgeving op het gebied van basishulpverlening (BHV) is onvoldoende. Althans, dat stelt de overheid. Drie ministeries (SZW, BZK, Veiligheid en Justitie) hebben het concept Besluit basishulpverlening opgesteld. MKB-Nederland en VNO-NCW stellen dat het een heel dure 'oplossing' is voor een niet bestaand probleem en vinden dat dit besluit zo snel mogelijk ingetrokken moet worden.

MKB-Nederland en VNO-NCW vrezen dat als het conceptbesluit regelgeving wordt, bedrijven en instellingen geconfronteerd worden met drie verschillende toezichthouders (ministeries van SZW, BZK, VROM) die de interne BHV-organisatie gaan beoordelen. In extreme gevallen, zoals bij thuiswerkende zzp'ers, zou een ondernemer op zijn minst één opgeleide BHV'er moeten aantrekken om aan de regels van het concept Besluit basishulpverlening te voldoen.

Voor verreweg de meeste bedrijven volstaat de huidige Arbowet, aldus de ondernemingsorganisaties. Daarin is namelijk ook een zorgplicht voor derden opgenomen. MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten voor maatwerk in branches waar dat nodig is. Zo is bijvoorbeeld in de kinderopvang een eigen -op de branche toegesneden- regeling van kracht. De overheid zou eerst bij andere relevante branches (vooral bij branches met verminderd zelfredzame derden) moeten inventariseren of aanpassingen van huidige regelingen noodzakelijk zijn. Binnen deze overleggen zien de ondernemingsorganisaties het liefst een eenduidige aansturing door uitsluitend het ministerie van SZW.