Gemeente Roermond

Fons Even en Wijnand Thönissen Ereburgers van Roermond

Burgemeester en wethouders van Roermond hebben onlangs besloten om twee inwoners van Roermond te benoemen tot Ereburger van deze stad. Op vrijdag 19 november 2010 reikte Burgemeester Henk van Beers de aan het Ereburgerschap verbonden zilveren legpenning aan de gedecoreerden uit en bovendien ontvingen zij uit zijn handen een oorkonde.

De nieuwe Ereburgers van Roermond zijn:
* De heer Fons Even, wonende te Maasniel en
* De heer Wijnand Thönissen, wonende te Herten.

Fons Even (71) is al vele decennia op tal van terreinen actief voor de Roermondse gemeenschap. Hij heeft grote verdiensten voor de maatschappelijke, maar ook voor de culturele ontwikkeling van de stad, waarbij onder andere gedacht moet worden aan de Stichting Neel Laef, het Comité Restauratie Kapel Eiermarkt Maasniel, de Stichting Stadsherstel Roermond, de Stichting Rura, de Stichting Open Monumentendag Roermond, Veldeke kring Roermond en de VVV Roermond.

Ook heeft hij vele impulsen gegeven aan het verenigingsleven in Roermond, onder andere door de oprichting van een aantal verenigingen te initiëren.

Verder heeft de heer Even als raadslid en als wethouder meer dan twintig jaar het belang van Roermond gediend en wendde hij zijn bestuurlijke talenten ook buiten Roermond aan als voorvechter van de ontwikkeling van natuur en milieu.

Wijnand Thönissen (70) wordt in brede kring als kunstenaar gewaardeerd. Vele exposities in binnen- en buitenland werden door werken van zijn hand opgesierd. Ook verwierf hij naamsbekendheid door vaak in co-productie vervaardigde monumentale werken. Veel van zijn werk is verankerd in de Roermondse samenleving. Ook heeft hij zich bijzonder ingezet voor de opleiding van vele honderden cursisten aan de Vrije Academie Roermond.

De naam van de heer Thönissen is onlosmakelijk verbonden aan tal van typisch Roermondse evenementen zoals Hammerveld Jazz, Cirque dHiver, het Waterspektakel Plons en producties van de Carnavalsvereniging Dn Uul.

Kortom: de heer Thönissen heeft zich gedurende vele jaren een ware ambassadeur voor Roermond getoond en heeft hij een groot aandeel gehad in de maatschappelijke en culturele ontwikkeling van Roermond.

Eerste publicatiedatum: 17-11-2010 Bijgewerkt: 19-11-2010