Academisch ziekenhuis Maastricht

Limburg toponderzoek psychotische klachten Publicatiedatum: 18-11-2010 Bron: MutsSt Auteur: SdC Datum: 18-11-2010

De afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie van het Maastricht UMC+ en de Mutsaersstichting in Venlo gaan samenwerken in onderzoek naar de samenhang tussen trauma en psychose. Daartoe is 17 november 2010 een overeenkomst ondertekend.

Relatie In de literatuur komen toenemend aanwijzingen naar voren voor een duidelijke relatie tussen trauma in de kindertijd en de ontwikkeling van psychotische klachten op latere leeftijd. Nader onderzoek is echter noodzakelijk, niet alleen om eerdere bevindingen te bevestigen, maar vooral ook om meer zicht te krijgen op de exacte samenhang. Maastricht UMC+ en de Mutsaersstichting starten een promotieonderzoek op dit terrein.

De vraag of ons handelen het gevolg is van aangeboren (biologisch/genetische) factoren of juist van omgevingsfactoren (zoals opvoeding) had in de psychiatrie de afgelopen jaren wel de kenmerken van een richtingenstrijd. Inmiddels is duidelijk dat wederzijdse beïnvloeding van genen en omgeving via ingewikkelde processen verloopt. De laatste inzichten veronderstellen dat psychiatrische stoornissen ontstaan door genetische voorprogrammering, maar dat deze invloed alleen dan tot uiting komt bij specifieke omgevingsfactoren. In dit kader spreekt men ook wel van het aan- en uitzetten van genen.

Promotie-onderozek Mirjam Wouda, kinder- en jeugpsychiater, en Nathalie Jansen, psychologe, starten een dubbel-promotieonderzoek dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie van het Maastricht UMC+, internationaal gerenommeerd op het gebied van gen-omgevingstudies en psychotische stoornissen. De titel luidt: Mutsaers Childhood Adversity Study (MCA-study): Adverse life events in childhood and salience dysregulation. (Co-)promotoren zijn prof. dr. Jim van Os, mw. prof. dr. Inez Myin-Germeys en dr. Jan N.M. Schieveld. De internationale groep van prof. Van Os is vermaard vanwege onderzoek naar de oorzaken van schizofrenie, met name naar het ingewikkelde samenspel tussen genen en omgeving. Voor onder meer onderzoek op Europese schaal op dit gebied ontving hij eerder dit jaar twaalf miljoen subsidie van de Europese Unie.

Mutssaersstichting De Mutsaersstichting is een full-service centre voor kinderen, jeugdigen en ouders, dat naast kinder- en jeugdpsychiatrie ook huiselijk geweld en traumabehandeling als belangrijk speerpunt heeft. Tevens kenmerkt de Mutsaersstichting zich door maatschappelijke betrokkenheid en draagt actief bij aan de ontwikkeling van innovatieve projecten. De Mutsaersstichting streeft er naar te participeren in verschillende (universitaire) opleidingen en heeft het voornemen te academiseren. Promotieonderzoek past binnen deze visie en het meerjarenplan van de Mutsaersstichting en zal zeker een belangrijke impuls betekenen voor de verdere ontwikkeling van het wetenschappelijk klimaat.