Rijksvoorlichtingsdienst

Europa gaat bijdragen aan innovatieve, concurrende en duurzame landbouw

Nederland steunt op hoofdlijnen de voorstellen van Eurocommisaris Ciolos voor een innovatieve, concurrerende en duurzame landbouwsector. Boeren kunnen in de toekomst steun van Brussel verwachten als ze voldoen aan voorwaarden waar de markt geen geld voor over heeft: dierenwelzijn, diergezondheid, milieu en landschap. Staatsecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie: "Boeren verdienen de steun van Europa, maar moeten de steun wel verdienen." Wat Nederland betreft verdienen boeren een beloning voor innovatie, voor versterking concurrentiekracht, om te werken in waardevolle gebieden waar het door bijvoorbeeld het grondwaterpeil of houtwallen moeilijker boeren is en voor groen/blauwe maatschappelijke diensten. Op die manier kunnen boeren opereren op de wereldmarkt én zorg dragen voor mens, dier, milieu en landschap.

Er blijft Europees landbouwbeleid nodig zodat boeren in heel Europa gelijke kansen hebben. Met een gelijk speelveld heeft iedere ondernemer in Europa dezelfde kans om zijn product op de markt te zetten. Details worden de komende maanden samen met de lidstaten verder uitgewerkt. Duidelijk is wel dat de grondslag voor Nederlandse boeren gaat veranderen. De inkomenssteun die nu nog gebaseerd is op historische productie, zal vervangen worden door een beloning voor maatschappelijke prestaties. De discussie tussen de lidstaten start eind november en zal zeker tot de zomer van volgend jaar duren. Daarna presenteert Eurocommissaris Ciolos concrete wetgevingsvoorstellen en moeten de Europese landbouwministers en het Europees parlement samen een akkoord te bereiken.

Hoeveel geld er voor het nieuwe landbouwbeleid is, wordt later bepaald. De discussie over de Europese begroting na 2013 is net begonnen. Staatssecretaris Bleker: 'Je ziet dat het budget onder druk staat; de nieuwe lidstaten willen volop meedraaien in de Europese landbouwbudgetten en Nederland wil minder afdragen aan Brussel.'

Het kabinet vergadert volgende week over de inzet van Nederland in de komende onderhandelingen over het nieuwe Europese landbouwbeleid.