Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam





wetenschapsagenda

november 2010


19/11

Promotie

Krischan Sjauw: 'Mechanical cardiac assist devices in acute myocardial infarction and high risk percutaneous coronary interventions'. Promotores zijn prof. dr. J.J. Piek, hoogleraar Klinische Cardiologie in het bijzonder interventiecardiologie, en prof. dr. J.G.P. Tijssen, hoogleraar Klinische Epidemiologie en Biostatistiek. Co-promotor is dr. J.P.S. Henriques.
Een acuut hartinfarct dat gepaard gaat met het acuut falen van de pompfunctie van het hart, waardoor de organen niet meer van voldoende bloed en zuurstof worden voorzien en er vocht uittreedt in de longen, gaat gepaard met veel complicaties en een hoge sterfte. De huidige klinische richtlijnen bevelen in deze situatie ondersteuning aan van het hart met de intra-aortale ballonpomp als aanvulling op de standaard dotterbehandeling. Sjauw toonde in een meta-analyse aan dat er onvoldoende bewijs is voor deze aanbeveling. Percutane linker ventrikel assist devices (LVADs) lijken een veelbelovend alternatief voor de ballonpomp. In tegenstelling tot de passieve ondersteuning van de ballonpomp, geven deze LVADs actieve hartondersteuning: een schroef- of centrifugaalpomp verpompt het bloed vanuit de linkerhartkamer naar de bloedsomploop. Sjauw onderzocht een nieuwe LVAD, de zogenaamde Impella hartpomp. Eerst bij patiënten die een geplande hoogrisico dotterprocedure ondergingen, daarna ook bij patiënten met een acuut hartinfarct. De Impella-hartpomp bleek toepasbaar en veilig.
Tijd: 10:00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma, Andrea Hijmans en Marc ven den Broek,
020 566 2929