Universiteit Twente

Landelijk congres: 'Psychologie van de levenskunst'

In samenwerking met Trimbos-instituut

19 november 2010

De Universiteit Twente organiseert op vrijdag 19 november in samenwerking met het Trimbos-instituut, Dr. G.J. van Hoytema Stichting en het Netwerk Existentiële Gerontologie het congres Psychologie van de levenskunst - pleidooi voor een inspirerende gezondheidszorg. Dit ter gelegenheid van het verschijnen van twee nieuwe boeken over psychologie van de levenskunst en de start van de nieuwe master geestelijke gezondheidsbevordering aan de UT.

DOEL EN INTENTIE VAN HET CONGRES

In de huidige gezondheidszorg zijn doelmatigheid, protocollen en het monitoren van uitkomsten centrale uitgangspunten. Dit brengt voordelen met zich mee zoals meer inzicht in de kosten, effectieve behandeling en een kleinere kans op onder- en overbehandeling. De vraag is of in de zoektocht naar transparantie en beheersing van kosten niet iets essentieels verloren gaat, namelijk levenskunst.

Op dit congres wordt ingegaan op een psychologie van levenskunst in de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg. Wat is een psychologie van de levenskunst? Welke stromingen in de psychologie passen daarbij? Hoe ziet een zorgorganisatie eruit die levenskunst scherp in het vizier houdt? Welke interventies versterken levenskunst? Wat betekent dit voor competenties van zorgverleners? En wat betekent dit voor het onderzoek?

SPREKERS

Keynote speakers in het ochtendgedeelte zijn Professor Dan McAdams, gezaghebbend onderzoeker op het terrein van persoonlijkheidsleer en levensverhalen van Northwestern University in Evanston en Dr. Pieter Verduin, filosoof op het gebied van de menselijke gezondheid en als docent verbonden aan de Hogeschool Leiden. In de middag zijn er workshops waarin deelnemers kunnen kennismaken met interventies, visies, theorieën en onderzoeksmethoden die passen binnen een psychologie van de levenskunst. Ook worden de twee nieuw te verschijnen boeken De psychologie van de levenskunst en Storying later life: Issues, Investigations and Interventions in Narrative Gerontology gepresenteerd door de auteurs.

DOELGROEP

De dag is bedoeld voor professionals en managers werkzaam in de gezondheidszorg en voor wetenschappers met interesse voor psychologie van de levenskunst.

TIJDEN EN LOCATIE

Het congres wordt gehouden op vrijdag 19 november van 9.30 - 16.30 uur in de Grolsch Veste (FC Twente stadion) in Enschede. Via de site www.psychologievandelevenskunst.nl kunt u zich aanmelden voor het congres en een brochure downloaden met het programma.

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ernst Bohlmeijer, Universiteit Twente, E.T.Bohlmeijer@gw.utwente.nl

Linda Bolier, Trimbos-instituut, lbolier@trimbos.nl