Ingezonden persbericht


Persbericht

HOMELAND
Het laatste deel van het vierluik over 40 jaar Palestijnse geschiedenis.

Een documentaire van George Sluizer

Première tijdens het
23ste International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) vrijdag 19 november - 20.00 uur - Pathé Tuschinski 1

In aanwezigheid van
regisseur George Sluizer, producente Anne Lordon en medewerkers, Mr. Dries van Agt, Mr. Hans van den Broek,
Z.E. Imad Jadda, Ambassadeur van Palestina in Colombia en hoofdpersonage uit de film, Z.E. Dr. Nabil Abuznaid, Ambassadeur van Palestina in Nederland, Z.E. de Ambassadeur van Cuba,
Gretta Duisenberg, Louis van Gasteren, Rudolf van den Berg, San Fu Maltha, Rolf Orthel en veel anderen uit de filmwereld.

Extra vertoningen, buiten de première om, vinden plaats op: woensdag 24 november - 15.15 uur - Pathé De Munt 9 donderdag 25 november - 14.15 uur - Pathé De Munt 11 zaterdag 27 november - 21.15 uur - Pathé Tuschinski 4

Tevens in aanwezigheid (Q&A) van George Sluizer
zondag 21 november - 16.00 uur - Verkadefabriek, 's Hertogenbosch donderdag 25 november - 19.30 uur - Het Ketelhuis, Amsterdam zaterdag 4 december - 16.00 uur - Rialto, Amsterdam

Geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary

Winnaar Black Pearl Award voor Beste Documentaire
op het Internationale Filmfestival van Abu Dhabi (14-23 oktober 2010) Aan de prijs was een geldbedrag verbonden van $ 50.000,-

Vanaf 6 januari 2011 te zien in de Nederlandse filmtheaters. Distributie: Cinema Delicatessen

Synopsis
Sinds 1973 heeft George Sluizer (SPOORLOOS, TWEE VROUWEN, HET STENEN VLOT) zich bezig gehouden met het Midden Oosten conflict. Daaruit zijn drie films ontstaan; LAND DER VADEREN (1974), A REASON TO GO (1978) en ADIOS BEIRUT (1983). In deze films volgt Sluizer twee Palestijnse families, vluchtelingen uit 1948, uitgewezen naar Libanon. Een christelijke familie in de stad en een moslim familie in een vluchtelingenkamp. Al die jaren hield hij contact met de twee families. In 2008 besloot hij dat hij nog één film wilde maken; HOMELAND, het laatste deel van het vierluik over 40 jaar Palestijnse geschiedenis.

In HOMELAND keert George Sluizer terug naar de twee families in Libanon en de mensen, die hij sinds 1974 heeft gefilmd. Wie zijn nog in leven en wat is er van hen geworden, alles gezien tegen de huidige politieke achtergrond. Het is een warm weerzien, waarin hij het verhaal van de families koppelt aan zijn eigen geschiedenis. Daarnaast is de film ook een zeer persoonlijke en emotionele overpeinzing over de lange tragedie van de Palestijnse diaspora. Het onrecht dat het Palestijnse volk wordt aangedaan maakt George Sluizer woedend. Deze film moest gemaakt worden.

Waarom ik HOMELAND wilde maken:
Na een periode van gedwongen inactiviteit door ziekte, besloot ik een poging te wagen om een "kleine" film te maken. Ik was benieuwd of ik daartoe in staat was. HOMELAND was het enige wat mij aantrok, mede door mijn persoonlijke relaties met de twee Palestijnse families.

Ik wilde de serie over 40 jaar Palestijnse geschiedenis afmaken.

Ik was woedend op de Israelische regering en hun moordzuchtige en slechte behandeling van het Palestijnse volk.

G.S.

Een productie van Sluizer Films, regie George Sluizer, producente Anne Lordon, camera Bernd Wouthuysen, met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, Stichting Coproductiefonds Binnenlandse Omroep, in samenwerking met VPRO en Aljazeera Documentary Channel. Speelduur: 76 minuten.

George Sluizer (1932)
De Nederlandse regisseur, producent en scenarioschrijver George Sluizer werd in Parijs geboren en studeerde daar later aan het Institut des Hautes Etudes Cinématographiques (IDHEC).

Zijn eerste film DE LAGE LANDEN (1961) werd onder andere in Nederland met de Staatsprijs en in Berlijn met een Zilveren Beer bekroond. Daarna volgden veel documentaires waaronder drie specials voor de National Geographic Society (YANKEE SAILS ACROSS EUROPE - THE LONELY DORYMEN - SIBERIA, THE ENDLESS HORIZON), een Braziliaanse serie (HET VLOT - ZECA - LETTERS - DRIE DAGEN RESPIJT IN SAO LUIS), TEPITO SI in Mexico en SWEETWATER JUNCTION en de Palestina- serie (LAND DER VADEREN, A REASON TO GO, ADIOS BEIRUT).

George Sluizer maakte zijn eerste speelfilm JOAO EN HET MES in 1971 in Brazilie waar hij later zijn ervaring kon gebruiken als executive in Werner Herzog's FITZCARRALDO. Als regisseur en producent volgden de films TWEE VROUWEN (met Bibi Andersson en Anthony Perkins), RED DESERT PENITENTIARY in Texas en SPOORLOOS in 1988 (met o.a. Johanna ter Steege en Bernard-Pierre Donnadieu) waarmee hij grote internationale erkenning oogstte en veel prijzen won. In Amerika regisseerde hij van deze laatste film de remake THE VANISHING, met Kiefer Sutherland, Jeff Bridges en Sandra Bullock in de hoofdrollen. UTZ naar een boek van Bruce Chatwin leverde Armin Mueller-Stahl in Berlijn de prijs voor Beste Acteur op.

In 1993 kon George Sluizers film DARK BLOOD niet afgemaakt worden wegens het overlijden van hoofdrolspeler River Phoenix. Vervolgens regisseerde hij in Engeland CRIMETIME (met Stephen Baldwin en Pete Postlethwaite) en THE COMMISSIONER (met John Hurt en Rosana Pastor). De nostalgische komedie DYING TO GO HOME was een co-regie met de Portugese regisseur Carlos da Silva. In 2002 regisseerde hij HET STENEN VLOT naar het boek van Nobel Prijs winnaar José Saramago. In 2007 regisseerde hij THE CHOSEN ONE met Steve Buscemi, Peter Riegert en Rob Schneider.

HOMELAND (2010), een lange documentaire na een periode van gedwongen inactiviteit door ziekte, is deel 4 van een serie over 2 Palestijnse families (LAND DER VADEREN in 1974, A REASON TO GO in 1978 en ADIOS BEURUT in 1983). De film behandelt op een zeer persoonlijke manier 40 jaar Palestijns conflict in het Midden-Oosten.

Ook produceerde hij films voor collega regisseurs, zoals HET JAAR VAN DE KREEFT (van Herbert Curiel, met Willeke van Ammelrooy en Rutger Hauer) en BASTILLE (van Rudolf van den Berg met o.a. Derek de Lint). In zijn loopbaan heeft Sluizer in 6 verschillende talen gewerkt. Hij beschouwt zichzelf als een echt Europees filmmaker en hij is internationaal erkend als meester in het "thriller" genre.

George Sluizer is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Erelid van de Nederlandse Directors Guild DDG, Erelid van de Nederlandse Speelfilmproducenten NVS, en Erelid van de Nederlandse Filmmakers Organisatie NBF. Hij is docent geweest aan de Film en TV Academie, lid van de Raad voor de Kunst, van de Directors Guild of America DGA en van de European Film Academy EFA.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: