Rijksvoorlichtingsdienst

Historische dag voor Limburgse Jagers

De Van Hornekazerne in Weert stroomt vrijdag 19 november vol met Limburgse jagers. Op de Phaffdag, de oprichtingsdatum van het Regiment Phaff het stamregiment van het Regiment Limburgse Jagers, komen de leden van het regiment Limburgse jagers dit jaar voor een bijzondere dag bij elkaar. Het regiment viert haar 60ste verjaardag en de afronding van haar missies in Uruzgan. Het geheel wordt dit jaar aangekleed met de première van het muziekstuk Salute to a Friend en de presentatie van het historische Canon van het Regiment.

De Missie Uruzgan is afgelopen augustus afgesloten door de laatste Battlegroup onder commando van de Commandant 42e Bataljon Limburgse Jagers tvs Regimentscommandant, Luitenant kolonel H. M. Klein Schaarsberg. Als eerbetoon aan de prestatie voor de Jagers en hun collega's is een speciaal muziekwerk gecomponeerd door de jonge componist Marc van Delft. Dit muziekwerk, "Salute to a Friend", wordt deze dag in het bijzijn van o.a. Commandant Landstrijdkrachten, Luitenant generaal R. Bertholee, vertegenwoordigers van Provincie Limburg en gemeente Weert door het Reünieorkest Limburgse Jagers onder leiding van de heer Jos Stoffels voor het eerst gespeeld.

Het Regiment Limburgse Jagers is op 1 juli 1950 opgericht met de samenvoeging van drie zogenaamde nummerregimenten, het 2e , 6e en 11e Regiment Infanterie. Ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan is in navolging van de Nederlandse canon, een project gestart van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie uit Den Haag om te komen tot een canon Regiment Limburgse Jagers. Deze canon geeft naast de ontstaansgeschiedenis, de tradities en, gebruiken, het verloop van de afgelopen 60 jaar weer, van Koude Oorlog, tot en met de huidige internationale Missies. Deze canon wordt deze dag voor het eerst gepresenteerd.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed