Minister Donner waarschuwt tijdens Jaarcongres van De Maatschappij

19/11/2010 07:35

de Maatschappij

Ondernemers en politici moeten

niet op elkaars stoel gaan zitten

Den Haag - Overheid, bedrijfsleven en burgers moeten intensief samenwerken om versneld het hoofd te bieden aan maatschappelijke problemen. "Dat lukt alleen wanneer we het vermogen hebben de geest van wantrouwen, verwijten en afgeven op elkaar terug in de fles te krijgen. Hoe minder we bereid zijn elkaar te verdragen, hoe meer de overheid nodig is", besloot minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gisteren zijn toespraak tijdens het druk bezochte 227ste Jaarcongres van De Maatschappij in Sociëteit De Witte in Den Haag. De toon had hij aan het begin van zijn rede al gezet: "Het thema van dit congres is 'Overheid: vriend of vijand'. Ik zou zeggen: probeer het eens een tijdje zonder, dan weet u het meteen. De vraag stellen is het beste bewijs dat we de weg kwijt zijn, want er is wanbegrip over de plaats en de rol van de overheid."

De bewindsman, die nog geen remedie heeft gevonden tegen het leven in een staat zonder overheid, nam - net als ex-collega André Rouvoet - stelling tegen de steeds gangbaarder opvatting dat de overheid zich moet gedragen als een onderneming. "De hemel beware ons dat ondernemers politiek gaan bedrijven. Het is minstens zo gevaarlijk als politici aan het hoofd zetten van grote bedrijven. De overheid kan niet als een bedrijf werken en de burger als klant beschouwen. De politiek moet besluiten nemen, ook als niet iedereen het daar mee eens is, en iedereen moet zich voegen naar die uitslag". Donner constateerde dat er in de moderne samenleving steeds minder zaken zijn die we alleen en op eigen kracht kunnen doen: "We zijn steeds meer aangewezen op samenwerking met één of meer anderen. Dat gaat niet vanzelf." Even later zei hij: "Merkwaardigerwijs heb ik goede hoop dat de financiële krimp noopt tot het opnieuw kijken naar het functioneren van de overheid en de wijze waarop zij samenwerking bewerkstelligt. Dat gebeurt niet door het terugtreden van de overheid ten gunste van de markt." En ook niet door het afschaffen van alle regelgeving. "Regels zijn nodig in het moderne maatschappelijke verkeer."

Voorzitter Dick Berlijn benadrukte in zijn openingsrede dat onderwijs en educatie niet alleen vroeger, maar nog steeds belangrijke aandachtspunten zijn van De Maatschappij. "We zien het nu ook als onze taak via de regio's verbindingen te leggen met kennisinstituten. De samenwerking van het departement Rotterdam met Hogeschool InHolland, waar een project voor tweedejaarsstudenten loopt, krijgt navolging." Berlijn legde bovendien de nadruk op het belang van de Gouden Driehoek (kennisinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid). De 4.000 leden van De Maatschappij, Nederlands grootste en meest gerenommeerde netwerkorganisatie, zijn afkomstig uit die drie belangrijke sectoren. Het feit dat zij elkaar steeds beter leren kennen is cruciaal voor het stimuleren van economische groei. Het Jaarcongres is onder leiding van voorzitter Nico van Grieken georganiseerd door het departement 's-Gravenhage van De Maatschappij.

Voor meer informatie: Geert van der Tang, directeur De Maatschappij, 0653513068. www.de-maatschappij.nl





http://www.de-maatschappij.nl