Ingezonden persbericht



---


Persbericht

Doetinchem, 19 november 2010

Achterhoek: voorop in duurzaamheid
Gigantische economische impuls bij productie van duurzame energie in de Achterhoek

Een Tweede Kamerdelegatie van de regeringspartijen en de PvdA komt op 22 november naar de Achterhoek om te luisteren naar de plannen van de Tafel van Groenlo. De Achterhoek geeft de delegatie drie moties mee naar Den Haag met als doel het nationale beleid op het gebied van duurzame energieproductie te beïnvloeden.

De Tafel van Groenlo (TvG) is een Achterhoeks initiatief van 250 Achterhoekers die gezamenlijk hun handtekening hebben gezet onder het Akkoord van Groenlo in september 2009. Ze hebben getekend voor een inspanningsverplichting voor reductie van 50% van de Achterhoekse CO2-emissie, die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De TvG is een afvaardiging daarvan die de uitvoering gestalte moet geven en bestaat uit ca twintig leden: ondernemers, overheden en organisaties (onderwijs/kennisinstellingen). Deze drie O's geloven dat de Achterhoek zeer gebaat is bij intensieve samenwerking op het gebied van duurzame energie.

De Tafel van Groenlo is van mening dat het stimuleren van de weg naar een meer duurzame samenleving ook goed is voor de Achterhoekse economie en daarmee voor het leefbaar houden van de regio. Werkgelegenheid maar zeker ook technologische vernieuwing (innovatie) zijn daaronder de peilers. De Achterhoek is daarvoor uitermate geschikt omdat het een agro-industriële samenleving koppelt aan een sterke sociale structuur en hechte netwerken. Daarnaast is ze gelokaliseerd tussen de Wageningse "Food" Universiteit en de Technische Universiteit Twente. De Tafel heeft al projecten gerealiseerd die buiten de Achterhoek afzet hebben gevonden.

Ter voorbereiding op het bezoek van de Kamerleden gaf Tafelvoorzitter Herman Hulshof op 18 november een lezing over de visie van de Tafel aan Achterhoekse wethouders en raadsleden, georganiseerd door de gemeente Oude IJsselstreek in de Drufabriek in Ulft. Hij wees de bestuurders op de noodzaak nu mee te investeren zodat de volgende generaties minder afhankelijk zijn van de import van fossiele energie en de afbraak van het wereld-ecosysteem een halt toe te roepen. De provincie Gelderland steunt het initiatief al waar zij kan.


---



Ingezonden persbericht