Gemeente Tytsjerksteradiel


P E R S B E R I C H T

Burgum, 1 8 november 2010
PB / 0

Raad Tytsjerksteradiel beveelt Eric ter Keurs aan
als nieuwe burgemeester.

De raad van de gemeente Tytsjerksteradiel beveelt de heer drs. E.J. (Eric) ter Keurs uit Stiens aan voor het ambt van burgemeester in deze gemeente. Op donderdag 18 november 2010 heeft de gemeenteraad dit vastgesteld. De aanbeveling wordt aangeboden aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming is pas definitief, zodra het Koninklijk Besluit daartoe getekend is.
De heer Ter Keurs is sinds april 2004 burgemeester van de gemeente Leeuwarderadeel. Hij is geboren in Borne, 45 jaar oud, gehuwd en vader van twee kinderen.
Na de studie Juridische Bestuurswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en de militaire dienst, heeft de heer Ter Keurs als ambtenaar gewerkt bij achtereenvolgens de gemeenten Borne en Raalte, de provincie Drenthe en de gemeente Groningen. In 2002 werd hij wethouder in de gemeente Slochteren. In april 2004 is hij benoemd als burgemeester in Leeuwarderadeel. Naast het burgemeesterschap vervult Ter Keurs een aantal nevenfuncties zoals vice-voorzitter Dagelijks Bestuur VVD Kamercentrale Friesland, voorzitter van de Museumfederatie Fryslân en is hij lid van het Dagelijks Bestuur van de VFG, de Vereniging Friese Gemeenten.
De aanbeveling is voorbereid door een vertrouwenscommissie vanuit de raad. Deze commissie bestond uit de zeven fractievoorzitters, bijgestaan door een drietal adviseurs: de loco-burgemeester, de algemeen directeur en de griffier. Deze commissie heeft gesprekken gevoerd met een zestal kandidaten. Deze zes waren een selectie uit de in totaal 19 sollicitanten. Op basis van de profielschets is de commissie op zoek gegaan naar een verbindende netwerker. Iemand die groepen kan verbinden, tegenstellingen kan overbruggen en mensen inspireert en laat samenwerken. Maar ook iemand die de blik naar buiten heeft gericht en waar nodig zelf als boegbeeld fungeert. De heer Ter Keurs voldoet het best aan dit, door de raad gewenste, profiel. Hij heeft in zijn huidige gemeente Leeuwarderadeel bewezen een stabiel boegbeeld te zijn. Van belang is eveneens dat de heer Ter Keurs goed op de hoogte is van de samenwerkingsontwikkelingen binnen Fryslân.
De verwachting is dat de minister eind december tot benoeming zal overgaan. De installatie van de nieuwe burgemeester zal vervolgens plaatsvinden op vrijdagmiddag 11 februari 2011.
De burgemeestersvacature in Tytsjerksteradiel ontstaat op 1 januari 2011 doordat de huidige burgemeester, de heer G.J. Polderman, gebruik maakt van de regeling om vervroegd uit te treden.


Noot voor de redactie,