Ingezonden persbericht


Persbericht 19 november 2010

Kindermishandeling: een verborgen epidemie

Vandaag, op de Internationale dag voor de preventie van kindermishandeling, worden de cijfers gepresenteerd van een TNO onderzoek waarin volwassenen rapporteren over mishandeling in hun jeugd. Het is een van de eerste Nederlandse onderzoeken waarin een representatieve steekproef van de Nederlandse volwassenen rapporteert over verschillende soorten mishandeling in hun jeugd.

Een op de zes Nederlanders zegt in zijn jeugd fysiek te zijn mishandeld door ouders of andere volwassenen. Fysieke mishandeling betekent dat kinderen in hun gezin heel vaak werden geduwd en geslagen door een volwassene, of dat er vaak dingen naar hen werden gegooid, aldus de onderzoekers. Bijna 10 procent van de ondervraagden zei wel eens zo hard te zijn geslagen door hun ouders dat ze blauwe plekken opliepen of gewond raakten.

Ruim eenvijfde zegt in zijn kindertijd emotioneel te zijn mishandeld; volgens hen kwam het in het gezin zeer vaak voor dat een ouder of een andere volwassene hen uitschold, beledigde, kleineerde of vernederde. Zo'n 9 procent van de ondervraagden gaf aan dat hun ouders zich zodanig gedroegen dat ze als kind bang waren dat ze gewond zouden raken. Meer dan 20 procent van de volwassenen zegt ook emotioneel te zijn verwaarloosd door hun ouders. Dit houdt in dat ze vaak het gevoel hadden dat niemand in het gezin van hen hield, of hen belangrijk of speciaal vond. Hieronder vallen ook mensen die vinden dat de leden van hun gezin geen oog hadden voor elkaar of elkaar niet steunden. Tien procent woonde in huis met een probleem-drinker, alcoholist of drugsgebruiker.

Het onderzoek toont opnieuw aan dat huiselijk geweld en kindermishandeling grote problemen zijn. Uit het TNO onderzoek blijkt dat ruim 44% van de Nederlandse volwassen aan geeft 1 of meerdere soorten mishandelingervaringen te hebben meegemaakt. Ruim 10% rapporteert meer dan 4 soorten mishandeling te hebben meegemaakt, een indrukwekkend cijfer.

Voor het TNO-onderzoek werden 2200 mensen ondervraagd tussen de 18 en 74 jaar. Het werd uitgevoerd in opdracht van Augeo Foundation, een stichting die zich inzet voor de aanpak van kindermishandeling. De stichting organiseert vandaag een bijeenkomst in Den Haag waarop de resultaten worden toegelicht.

De voor dit onderzoek gebruikte vragenlijst is een vertaling van de vragenlijst die is gebruikt in de Adverse-Childhood-Experiences Study (ACE-study) in Amerika onder ruim 17.000 volwassenen. In deze Amerikaanse studie zijn de uitkomsten gekoppeld aan gezondheidsgegevens van de slachtoffers. Hierbij zijn opmerkelijk sterke verbanden gevonden met lichamelijke en geestelijke aandoeningen als hart- en vaatziekten, overgewicht, depressie en verslavingen tientallen jaren na dato. Ook de uitvoerder van deze Amerikaanse studie, Dr. Vincent Felliti, licht zijn onderzoek toe op de conferentie in Den Haag.