Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 19 november 2010

Koninklijke onderscheiding voor directeur GGZ Nederland

Jos de Beer, directeur GGZ Nederland, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de Koninklijke Onderscheiding op donderdag 18 november tijdens een afscheidssymposium uit handen van burgemeester Bolsius.

De heer De Beer (60) neemt na acht jaar afscheid van GGZ Nederland. Als directeur van de brancheorganisatie voor geestelijke gezondheidszorg heeft hij met volle inzet gewerkt voor de ggz-sector, het bureau en de vereniging GGZ Nederland.

GGZ Nederland is in 1997 ontstaan uit een viertal verenigingen, dat elk een sector in de GGZ vertegenwoordigde. De heer De Beer transformeerde GGZ Nederland tot een krachtige brancheorganisatie en hield hierbij uitdrukkelijk oog voor de maatschappelijke en sociale belangen van patiënten en cliënten. De afgelopen jaren zette hij de sector en GGZ Nederland op de kaart en wist het imago van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland sterk te verbeteren.

De heer De Beer heeft zich in verband met de kostenbeheersing AWBZ (Algemene Wet op de Bijzondere Ziektekosten), bijzonder sterk gemaakt voor het ''convenant AWBZ'' dat gesloten is met de staatssecretaris VWS en andere AWBZ-zorgbranches.

Een andere mijlpaal was de overgang van het grootste deel van de gezondheidszorg naar het regime van de Zorgverzekeringswet. Deze overgang is niet alleen van financieel belang voor de instellingen, maar ook voor de patiënten en cliënten. Ook was hij betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe organisatie en financiering van de forensische zorg in Nederland en gaf hij leiding aan de commissie terugdringing administratieve lasten zorgsector van het Ministerie van VWS (commissie De Beer).

Andere bestuursfuncties vervult hij onder meer bij de Lions Club Amersfoort, het bestuur Pensioen- en Uitkeringsraad, het bestuur St. Uitvoering Omslagregelingen, het bestuur Nederlandse Organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, het comité van aanbeveling van De Berg en Boschschool te Bilthoven (speciaal onderwijs) en de Raad van Toezicht van De Zorgboog (regionale organisatie voor verpleging, verzorging en wonen in regio Helmond).

De Koninklijke onderscheiding is hem toegekend ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van GGZ Nederland.

Noot voor de redactie,