Wereld Natuur Fonds Nederland

|Persbericht            |EMBARGO tot 19/11/10 - 10.00 uur  Zeist, 19       |
|                       |november 2010                                     |
Grensgebied Thailand en Myanmar vrijplaats voor handel in tijgers WNF en TRAFFIC leggen dodelijke handelsroutes bloot

De grensgebieden van Thailand en Myanmar zijn een vrijplaats voor de handel in bedreigde diersoorten; met name tijgers. Op plaatselijke zwarte markten zijn volop huiden, klauwen en botten verkrijgbaar van tijgers en sneeuw- en nevelpanters. Op enkele plekken wordt zelfs in levende dieren gehandeld. Dat blijkt uit onderzoek van TRAFFIC en het Wereld Natuur Fonds (WNF) naar de illegale handel in bedreigde katachtigen in Azië. Het rapport komt daags voordat in Rusland de grote internationale tijgertop begint die de tijger, waarvan nog circa 3200 exemplaren in het wild leven, voor uitsterven moet behoeden.

Tanden, penissen en opgezette dieren. In totaal 493 -lichaamsdelen van- grote katten, zoals panters en tijgers, werden tussen januari 2001 en juni 2010 aangetroffen op zwarte markten in Myanmar en Thailand. Op een aantal plaatsen werden zelfs levende dieren, panters en een Aziatische leeuw, aangetroffen. Natuurbeschermingsorganisatie WNF en onderzoeksbureau TRAFFIC, die de handel in bedreigde dieren en planten opspoort, brengen de schokkende bevindingen naar buiten in het rapport The big cat trade in Myanmar and Thailand en de korte documentaire Closing the deadly gateway. De documenten worden gepubliceerd voordat tussen 21 en 24 november in het Russische Sint Petersburg een internationale conferentie plaatsvindt die het uitsterven van de tijger moet voorkomen. De illegale handel in -delen van- deze dieren vormt op dit moment de grootste bedreiging voor hun voortbestaan, concluderen WNF en TRAFFIC.

In zowel Thailand als Myanmar is de handel in -delen van- tijgers en andere ernstig bedreigde katachtigen verboden. De zwarte markten waar deze dieren of hun lichaamsdelen openlijk worden verhandeld, bevinden zich echter vooral in die delen van het land waar de landelijke overheid nauwelijks of geen zeggenschap heeft. Lokale minderheden, die vaak op voet van oorlog met de nationale overheid leven, hebben hier de macht. Zij financieren hun guerrillaoorlog uit de handel in wapens, drugs en bedreigde diersoorten, zo merkten de onderzoekers van WNF en TRAFFIC. De illegale waar wordt vervolgens via de weg en per schip en zelfs met de post naar klanten in met name China en Thailand gebracht.

Grote marges
In de documentaire Closing the deadly gateway vertellen lokale kooplui dat zij in bedreigde diersoorten handelen. Met name grote katten zijn volgens hen interessant vanwege de grote marges. De tijger is vooral in trek vanwege zijn vacht en om te verwerken in traditionele medicijnen. Deskundigen van TRAFFIC, zeggen dat een tijgervacht tussen de 2500 en 25.000 dollar op kan brengen. De lichaamsdelen van een tijger leveren ruim 10.000 dollar, waarbij de botten alleen al honderden dollars per kilo waard zijn. Ook vertellen de kooplui dat het risico op vervolging gering is omdat de lokale autoriteiten makkelijk om te kopen zijn.

Ondanks de sombere tendens, heeft de tijger nog steeds goede overlevingskansen. Indien het dier voldoende leefgebied en rust krijgt, plant het zich makkelijk voort. Het WNF doet dan ook een dringend beroep op de deelnemers van de internationale tijgertop* in Sint Petersburg om nu actie te ondernemen. Door beter samen te werken en toe te zien op handhaving van wetgeving die de handel in tijgers verbiedt, kan de grootste bedreiging voor dit dier worden weggenomen. Daarnaast moet de tijger meer leefruimte krijgen en moeten meer mensen en geld beschikbaar komen om de tijger in zijn leefgebied te beschermen.
---