Ingezonden persbericht


Persbericht: 18-11-2010

Boekenkast van Nederland
Boeken lenen aan elkaar en aan de bibliotheek

Vanaf het voorjaar 2010 wordt er achter de schermen bij DOK, The Library Concept Center in Delft gewerkt aan de Boekenkast van Nederland: een nieuw concept rond het lenen en delen van boeken. DOK Delft voert dit project uit samen met ontwerpstudio Hoog+Diep met ondersteuning van een subsidie van het Ministerie van OC&W.

De Boekenkast van Nederland?
Voor het project de 'De Boekenkast van Nederland' wordt een platform ontwikkeld voor leesliefhebbers om boeken met elkaar en met de bibliotheek uit te wisselen. De Openbare Bibliotheek faciliteert middels dit platform het onderling uitlenen van boeken aan elkaar. Boekenliefhebbers kunnen via de Boekenkast van Nederland met andere boekenliefhebbers boeken uitlenen en hun eigen virtuele boekenplank inrichten. Op deze wijze wordt het mogelijk om aan titels te komen, die niet meer in de boekhandel of bibliotheek te vinden zijn.

De Boekenkast is een platform wat op lokaal niveau zowel leden als niet-leden van de openbare bibliotheek met elkaar in verbinding brengt. De bibliotheek biedt boekenfanaten hiermee een community met extra functies die inspireren, verrassen, het lezen stimuleert en mensen verenigt. Het onderling uitlenen van boeken is en blijft de kernfunctie, waarbij functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid essentieel zijn.

Waarom een online community om boeken te lenen naast de bibliotheek? Uit onderzoeken blijkt dat de huidige bibliotheek tekort schiet op het gebied van efficiëntie en vindbaarheid. Daarnaast is ze te weinig verrassend en praktisch. Mensen willen een ruim aanbod, gemakkelijk vinden en liefst persoonlijk advies op basis van smaakprofielen, gebaseerd op eerder leengedrag en het gedrag van anderen (tips). De Boekenkast van Nederland komt tegemoet aan deze wensen. Het biedt een ruim aanbod, nuttige tips en persoonlijke adviezen, eenvoudig zoeken en vinden en een manier om met gelijkgestemden in contact te komen over de boeken die je leest.

Start met boeken ruilen!
In het voorjaar van 2011 zal deze nieuwe service worden uitgerold, als eerste bij DOK Delft zelf. Eerst vinden er in DOK nog een aantal activiteiten plaats die in het teken staan van een community van boeken liefhebben en boeken uitlenen. Op 26 november organiseert DOK een eerste boekenruilbeurs: voor leden en niet-leden de kans om je boeken te ruilen met nieuwe inspirerende titels. Voor meer informatie over het project: www.boekenkastvannederland.nl

Noot aan de redactie (